Поділитись:

Епіфаній розповів, як і чому Михаїл знімав свою кандидатуру

Понеділок, 04 березня 2019, 15:31

Перед Собором була певна умова з боку Константинополя, що структури, які об'єднуються, УПЦ КП і УАПЦ, повинні прийняти Соборне рішення, що вони розпускаються як структури і йдуть на об'єднавчий Собор.

Вранці 15 грудня, коли вже прибули на Собор до Святої Софії Київської, постала умова, що доки не буде підписаного рішення про розпуск Київського патріархату, представники Вселенського патріарха не розпочинають об'єднавчий Собор. Саме тоді виникла певна дискусія між патріархом Філаретом і митрополитом Михаїлом, який виявляв бажання теж бути кандидатом на предстоятеля. І на Соборі затвердили таку процедуру голосування, яка дозволяла будь-кому стати кандидатом. Про це розповів митрополит Епіфаній, предстоятель ПЦУ, в інтерв’ю Українській правді. 

"Ніхто владику Михаїла не позбавляв участі у голосуванні. Він брав участь нарівні з іншими архієреями. І це свідчило про те, що у нас є демократія. Якби було просто табу, що ось ми йдемо, у нас єдиний кандидат і все, без альтернатив..." – розповів він. 

На об'єднавчому Соборі патріарх Філарет поставив ультиматум митрополиту Михаїлу зняти свою кандидатуру з виборів на користь митрополита Епіфанія. 

"Чому у патріарха була така позиція? Він заявив: "Чому мене обмежили в праві бути кандидатом? Я будував цю церкву чверть століття, і мені є обмеження – не брати участь у виборах. Я відмовляюся, добровільно. Але у мене є своє бачення. Якщо у вас є претензії (у митрополита Михаїла), то давайте і ви відмовитеся. Давайте поступимося обоє". Оце була така певна умова патріарха – чому тільки я маю відмовлятися", – зазначив Епіфаній.

"Після першого туру голосування за мою кандидатуру було віддано найбільше голосів – це 81 голос з 200. Друге місце посів митрополит Симеон, а третє місце посів митрополит Михаїл. Якщо я не помиляюся, у нього було 36 голосів. Тобто він не відмовився, взяв участь у голосуванні і міг бути обраним", – додав митрополит.

Перед другим туром голосування прозвучала теза, мовляв, що от є три кандидати, можливо, хтось з них має бажання зняти свою кандидатуру. Тоді Михаїл і відмовився від участі.

"Були певні суперечки, полеміка передсоборна. Але потім ми почали молитися. І це був, певно, знак Божий. Знаєте, всі уже почали хвилюватися, делегати в Софії дискутували, але весь храм почав молитися, співати гімн до Пресвятої Богородиці – і протягом 5 хвилин всі все погоджують, йдемо на Собор, всі згідні. Господь розрішив, ми пройшли ці випробування. Це був такий видимий знак присутності Духа Святого", – розповів предстоятель ПЦУ. 

Нагадаємо: Митрополит Луцький і Волинський Михаїл поступився місцем предстоятеля автокефальної Церкви митрополиту Епіфанію під тиском патріарха Філарета. Згодом Михаїл підтвердив це. Натомість патріарх Філарет запевнив: Михаїла не шантажували, а вмовляли.  А Президент України Петро Порошенко подякував Михаїлу за "мужнє" рішення. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ПЦУ затвердила перший склад Синоду: Михаїл не потрапив

Надрукувати
мітки:
коментарів