Поділитись:

Супрун пояснила, коли в людей стираються коліна

П'ятниця, 01 березня 2019, 19:34

Під пошкодженням колін зазвичай мається на увазі руйнування хряща. Такий стан в медицині називається остеоартрит або остеоартроз. Це дегенеративне захворювання суглоба, що вражає не лише хрящову тканину, а й прилеглу кістку, навколишні зв'язки, сухожилля та м'язи.

Про це розповіла на своїй сторінці у Facebook в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун. 

Через специфіку бігу часто здається, що цей вид фізичної активності може бути руйнівним для колін, особливо для людей, що бігають довгі дистанції регулярно. Втім дослідження кажуть інакше:

В одному з досліджень вивчали поширеність остеоартриту колінного і тазостегнового суглобів у марафонців, які ще продовжують займатися бігом. Виявлено, що поширеність остеоартриту у марафонців була двічі нижча, в порівнянні з людьми, що не бігали.

Науковці не виявили збільшення вираженості колінного остеоартриту у бігунів на довгі дистанції в порівнянні з контрольною групою, що не бігала. Дослідження проводили впродовж восьми років. 

З допомогою МРТ також намагались зафіксувати зміни у тазостегнових і колінних суглобах напівпрофесійних бігунів та бігунів-аматорів – до марафону та через 24 і 48 годин після. Жодних змін ні в хрящах, ні в кістках, що утворюють суглоби, виявлено не було. 

Ба більше, зазначає Супрун, помірна та регулярна фізична активність, зокрема й біг, має захисний ефект для суглобів. Систематичний огляд показав, що у бігунів-аматорів колінний остеоартрит розвивався втричі рідше, ніж у людей, що ведуть сидячий спосіб життя. При цьому надмірні навантаження, які мають елітні професійні марафонці, все-таки збільшують ймовірність його виникнення.

Якщо порівняти людей, що ведуть сидячий спосіб життя і бігунів, то люди, які сидять, мають вищі ризики порушення хряща. В одному з досліджень порівнювали стан хрящів колінних суглобів у бігунів-початківців та людей, що сидять понаднормовою І всього за 10 тижнів занять бігом в групі бігунів були помічені позитивні зміни в структурі хрящів – збільшення вмісту глікозаміногліканів – одного з основних структурних компонентів матриксу хряща.

Тобто, пояснила Супрун, поступове збільшення рівня бігового навантаження призводить до корисних адаптивних змін колінних хрящів та має хондропротективний ефект. Навіщо тоді так багато сидіти? Можна ж пошкодити коліна.

Відтак не варто припиняти бігати чи займатися фізичною активністю, якщо у вас остеоартрит. Навіть при розвиненому симптоматичному остеоартриті фізична активність є одним з основних лікувальних методів. Водночас біг при остеоартриті не приводить до структурних змін коліна та не сприяє посиленню симптомів чи прогресуванню структурних змін. 

Часом бігуни можуть відчувати біль в колінах, що не пов’язаний з остеоартритом. У більшості випадків це прояв пошкоджень від часто повторюваних одноманітних рухів. Найпоширеніші з них – це пателлофеморальний больовий синдром (“коліно бігуна”) і синдром іліотібіального тракту. Тоді біль виникає в передній та зовнішній частинах коліна відповідно.

Основні причини виникнення цих синдромів – похибки в тренувальному процесі (занадто різке збільшення обсягу, інтенсивності тренувань), слабкість певних м'язів стегна, особливості техніки бігу та біомеханіки руху, тривалий біг в горбистій місцевості та нехтування розминкою перед бігом. 
Такі больові синдроми характерні не лише для бігу, а й інших видів спорту, які пов'язані з циклічними навантаженнями (до прикладу, футбол, лижі, велоспорт).

При виникненні болю в коліні варто звернутися до лікаря або фізичного терапевта (реабілітолога), які мають досвід в лікуванні спортивних травм. 
Консервативне лікування, як правило, допомагає позбавитись проблеми. А саме відпочинок, модифікація бігової активності (зменшення обсягів та інтенсивності тренувань), оптимізація техніки бігу, силові вправи та підбір правильного бігового взуття.

Якщо ви вирішили зайнятися бігом серйозно – правильно та відповідально підходьте до цього. Проконсультуйтесь з лікарем та зробіть необхідні обстеження, якщо це потрібно.

Для більшості людей буде достатньо 30 хвилин бігу в помірному темпі 5 разів на тиждень. Така кількість пробіжок вже перекриває рекомендовану норму аеробних навантажень на тиждень. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів