Поділитись:

Ігор Лікарчук: ЗНО – гальмо у розвитку освіти

П'ятниця, 01 березня 2019, 09:40
Ігор Лікарчук: ЗНО – гальмо у розвитку освіти

ЗНО в існуючому стані стає гальмом у розвитку освітньої системи України.

Про це в мережі Facebook написав український освітній діяч, екс-керівник Українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук.

 

Попри те, що Ігор Лікарчук був одним із засновників ЗНО та активно виступав за його впровадження, сьогодні освітянин вважає, що ЗНО гальмує розвиток освіти. Свою позицію він аргументує наступним:

  1. " У старших класах переважної більшості загальноосвітніх навчальних закладів навчальний процес переорієнтований на натаскування до складання ЗНО, а не на виконання навчальних програм, що девальвує сутність сучасної освіти. 
  2. Засилля у завданнях ЗНО завдань з вибором однієї чи кількох правильних відповідей переорієнтували сутність освітньої діяльності педагогів закладів загальної середньої освіти із формування в учнів умінь використовувати набуті знання на практиці, на їхнє хаотичне нагромадження та одноразове використання під час ЗНО. 
  3. Існуюча технологія складання ЗНО на паперових носіях, з позбавленням можливості абітурієнтам продемонструвати здатність пошуку та використання інформації для виконання екзаменаційних завдань, консервує доцифрову систему освіти та повністю суперечить сучасному етапу розвитку освітніх технологій. 
  4. Технологія проведення ЗНО збудована на повній недовірі до абітурієнта та засадах тоталітарної педагогіки, що повністю суперечить декларованим принципам дитиноцентризму та педагогіки співробітництва. 
  5. ЗНО запроваджувалося з метою забезпечення рівного доступу до вищої освіти в умовах достатньо великого конкурсу серед бажаючих стати студентами і відсутністю можливостей української системи вищої освіти цей попит задовольнити. Сьогодні в Україні реально існує вільний доступ до університетів. У 90 % випадків немає проблем із вступом: приймають практично всіх, а поняття «конкурс» – відсутнє. Для переважної більшості університетів важливим є не те, чи має абітурієнт хоча б якісь базові знання, а те, що він є взагалі. Мова йде про девальвацію візії ЗНО. 
  6. Масова практика оцінювання роботи шкіл та окремих учителів за результатами складання їхніми учнями ЗНО зумовила небувале поширення формалізму в діяльності освітньої системи. 
  7. Звільнення від складання ЗНО певних категорій абітурієнтів зумовило появу нерівних умов для вступу до університетів". 

Проте цей перелік недоліків не свідчить про те, що необхідно відмомитися від ЗНО.

"Але свідчить про те, що тривожний дзвінок стосовно долі ЗНО уже лунає. І, якщо в найближчі 1-2 роки не будуть вжиті серйозні заходи щодо реформування системи, то вона стане справжнім гальмом у розвитку освіти України. З усіма наслідками, що із цього витікають", – зазначив Ігор Лікарчук.

А складовими такої реформи, на думку освітянина, мають стати:

  1. "Повне відокремлення ЗНО, як екзамену для вступу до університетів, від закладів загальної середньої освіти та відмова від використання його, як засобу оцінювання якості освіти чи їхньої освітньої діяльності. Для того мають бути розроблені та використовуватися інші технології і методики. 
  2. Докорінна зміна методології укладання завдань для ЗНО. Замість завдань на відтворення знань у тестах мають бути завдання на використання набутих знань. 
  3. Перехід до технології проведення ЗНО на основі цифрових технологій. Серед іншого, це дасть можливість дозволити абітурієнтам складати ЗНО не один, а кілька разів, з метою вибору ними кращого результату. 
  4. Відмова від практики суцільної недовіри до абітурієнтів під час проведення ЗНО, надання їм можливостей доступу до інформаційних джерел під час його складання. 
  5. Суттєве розширення прав університетів у можливостях використання результатів ЗНО". 

"Саме тому, що я маю честь бути одим із "батьків ЗНО", я не хочу, щоб моя "дитина" пішла в забуття. Дитя, образно, кажучи, виросло із дитячих штанців. А їх на нього продовжують натягувати. І вони тріщать по швах.... Тому і не втомлююся говорити і писати про необхідність серйозного реформування ЗНО. Тим більше, що сьогодні така можливість є. Як ніколи, за останні чотири роки", – додав Ігор Лікарчук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Анахронізм, система для вгадування», – Ігор Лікарчук про тести ЗНО

Надрукувати
мітки:
коментарів