Поділитись:

Освітяни Волині щодо 10 % скорочення персоналу: місія неможлива?

Автор: Василь Бідун |
Четвер, 28 квітня 2016, 14:03

Як на Волині скорочуватимуть штати освітніх установ та чи є загроза для вчителів і викладачів><span class=Як на Волині скорочуватимуть штати освітніх установ та чи є загроза для вчителів і викладачів

Міністерство освіти оприлюднило наказ від 13 квітня, згідно з яким освітнім закладам та навчальним установам треба звільнити 10 % своїх працівників.

Освітяни до 15 липня цього року мають прозвітувати про виконання наказу.

Ділове видання "Конкурент" розпитало керівників управлінь освіти Луцької міської ради та Волинської ОДА, а також ректорів двох найбільших вишів Волині – СНУ та ЛНТУ – як вони впроваджуватимуть цей наказ на практиці, і чи загрожує він вихователям, вчителям та викладачам навчальних закладів.

***

Людмила ПлахотнаЛюдмила Плахотна
Заступник начальника управління освіти і науки Волинської ОДА Людмила Плахотна вважає, що цей наказ не повністю чинний, бо не погоджений Міністерством юстиції.

Зі слів посадовця, Міністерство освіти перекладає свої обов'язки на регіональні управління, адже саме воно мало займатися скороченням штатів навчальних закладів та освітніх установ за постановою Кабміну, проте не зробило цього.

Як розповіла Людмила Плахотна, управління у першому півріччі вже провело скорочення у навчальних закладах на 3 %. Вдалося це в основному за рахунок звільнення адміністративного та обслуговуючого персоналу, і більше "стискати" штат немає можливості.

"Оскільки освітня субвенція сьогодні не може утримувати максимальний штат, ми скоротили незайняті вакансії, десь об'єднали посади (із чотирьох сторожів, наприклад, залишили трьох), змінили вимоги до штатної чисельності педагогічних працівників, таких як психологи", – розповідає заступник начальника управління освіти і науки Волинської ОДА.

Читайте також: НАВЧАЛЬНІ ЗАКЛАДИ ВОЛИНІ МАЮТЬ ЗВІЛЬНИТИ 10 % ПРАЦІВНИКІВ

Щодо вчителів та вихователів, то їх, на думку заступника начальника управління, не можна звільняти, адже є навчальний план, який вони повинні виконувати.

"Ми не можемо скорочувати педагогічних працівників, бо не буде кому вчити", – каже Людмила Плахотна.

Із цих причин виконання наказу Міністерства освіти виглядає наразі надто складним завданням. "Однак будемо аналізувати ситуацію. Якщо у якійсь школі є вакантні посади, без яких можна обійтися, будемо скорочувати", – запевняє заступник начальника.

***

Олег ГребенюкОлег Гребенюк
Начальник Управління освіти Луцької міської ради Олег Гребенюк вважає, що наказ Міністерства освіти орієнтований в основному на малокомплектні школи, переважно у селах, де невелика кількість учнів. А в Луцьку такої проблеми немає.

Як сказав посадовець, у першу чергу цей наказ зачепить ПТУ, які фінансують з місцевого бюджету. Однак кого скорочувати в цих навчальних закладах, будуть вирішувати на зборах із керівництвом.

Гребенюк розповів, що на засіданні виконкому 6 квітня було прийнято рішення про виключення посади "педагог-організатор" в освітніх закладах Луцька з 1 вересня 2016 року.

"Таким чином, із початку наступного навчального року скорочення буде проведено. Наказ Міністерства ми виконали", – запевняє Олег Гребенюк.

Зменшення штату працівників, каже посадовець, не вплине на скорочення предметів. "Години як читалися, так і будуть читатися", – каже посадовець.

Щодо дитячих садків, то їхній штат "зрізати" не будуть, а навпаки – розширюватимуть. Адже вони входять до міського бюджету, а не державного, і там є потреба в нових працівниках – вважає Олег Гребенюк.

Начальник Управління освіти зазначив, що на цій стадії рано щось коментувати: "Можна робити лише припущення".

***

Петро Савчук Петро Савчук
Автор фото:volynpost
Ректор Луцького національного технічного університету Петро Савчук запевнив, що скорочень персоналу у виші не планують.

"У нас ситуація стабільна. У ЛНТУ доволі оптимізована структура. Якщо буде настійливе прохання Міністерства, нам доведеться якось реагувати і ми повернемося до цього питання", – коментує наказ Міністерства керівник навчального закладу.

Як сказав посадовець, до питання перегляду штатного розпису вони можуть повернутися після вступної кампанії, коли буде зрозуміло, скільки студентів поступило до вишу.

***

Ігор КоцанІгор Коцан
"Цей наказ відповідає вимогам часу, з огляду на демографічну, економічну, політичну, фінансову ситуацію в Україні", – вважає ректор Східноєвропейського національного університету Ігор Коцан.

Керівник вишу каже, що навчальні заклади повинні переходити на електронне управління системою освіти, згідно з європейськими стандартами. Такі заходи допоможуть оптимізувати підрозділи та здійснити скорочення персоналу.

"Наведу приклад: бібліотека у нас працює за наказом Міністерства освіти від 2012 року про типову структуру та штатні нормативи. Європейські бібліотеки перейшли на електронне управління. Там студент отримує карточку і його обслуговує троє працівників", – розповідає Коцан.

Щодо викладацького складу вишу, то він не підлягає скороченню, згідно з цим наказом.

Зі слів ректора СНУ, підрозділам університету вже було дано доручення висунути свої пропозиції щодо скорочення персоналу.

Надрукувати
мітки:
коментарів