На Волині створили комісію, яка працюватиме із жертвами репресій

Четвер, 21 лютого 2019, 15:35

На Волині розпочала діяльність регіональна комісія з реабілітації. Її перше засідання відбулося сьогодні, 21 лютого 2019 року.

Про це повідомляє Волинська ОДА у Facebook. 

Волинська регіональна комісія з реабілітації здійснює попередній розгляд обставин, пов’язаних з учиненням репресій проти конкретної особи, та подає Національній комісії з реабілітації обґрунтовані пропозиції щодо можливості визнання особи реабілітованою або потерпілою від репресій.

Отож, для початку обрали керівний склад комісії. Головою призначили представника ГО «Всеукраїнський молодіжний рух «Національний альянс» Олександра Гуча, а його заступником – головного спеціаліста з регіональних питань у Волинській області Українського інституту Національної пам’яті Лесю Бондарук. Натомість секретарем регіональної комісії з реабілітації стала начальник відділу з питань релігій та національностей управління культури, з питань релігій та національностей облдержадміністрації Ольга Купровська.

Зі слів Лесі Бондарук, Волинська регіональна комісія з реабілітації є фактично першою в Україні, яка створена та вже розпочала свою діяльність. Відтак, інші регіони будуть рівнятися та переймати позитивний досвід. Тож відповідальність величезна.

Заступник голови комісії також зазначила, що вже є чимало звернень до ОДА не лише від репресованих, а й від членів їх родин. Адже розширено рамки Закону України «Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років». Саме тому вона готова півдня щотижня надавати відповідні роз’яснення та консультації усім зацікавленим.

Насамкінець домовилися про дату наступного засідання регіональної комісії. Окрім того, в планах – організувати прес-конференцію, аби пояснити усі тонкощі процедури визнання особи реабілітованою або потерпілою від репресій.