Поділитись:

На Волині 73 релігійні громади вже перейшли до ПЦУ

Середа, 20 лютого 2019, 17:25

Сьогодні Волинська область – у лідерах в державі за кількістю парафій, які приєдналися до ПЦУ, зокрема таке рішення прийняли вже 73 релігійні громади.

Про це йшлося сьогодні, 20 лютого 2019 року, під час наради щодо впровадження на території області Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо підлеглості релігійних організацій та процедури державної реєстрації релігійних організацій зі статусом юридичної особи», – повідомляється на сторінці Волинської ОДА в мережі Facebook.

На переконання голови облдержадміністрації Олександра Савченка, у такий час дуже важливо забезпечити спокій, релігійний мир та створити атмосферу абсолютного взаєморозуміння.

"На момент прийняття Томосу культових споруд та релігійних громад московського патріархату було 622, нашого Київського патріархату – лише 338. Це цифри неспіврозмірні. Це дуже велика різниця навіть для патріотичної Волині. Але, напевно, так історично склалося. Разом із цим, на сьогодні у нас повне порозуміння з усіма владиками", – сказав Олександр Савченко.

Окрім того, налагоджений процес щодо проведення зборів релігійних громад в плані спостереження та контролю задля недопущення дестабілізації ситуації. Єдине, що потребує доопрацювання, на думку голови облдержадміністрації, – це процес офіційної реєстрації релігійних громад і статутів, які пов’язаний із певними змінами в законодавстві.

Також Олександр Савченко наголосив, що процес переходу до ПЦУ – незворотній.

"Томос виданий не Президентом і будь-який інший президент його не відмінить. Він виданий Вселенський Патріархом, тому від умовної зміни влади нічого не зміниться. Цей процес не залежить від держави чи політичних змін. Це абсолютно інша течія в житті суспільства і вона вже не буде зупинена", – зазначив він.

Наразі 73 громади на Волині перейшли до ПЦУ. Серед них громади сіл Бобичі, Суходоли, Вощатин, П’ятидні, Черчичі Володимир-Волинського р-ну та лікарняний храм преподобного Агапіта Печерського м. Володимир-Волинського; Мерва, Новостав, Берестечко, Скобелка, Галичани, Диковини, Піски, Рачин, Озірці, Борисковичі, Сільце, Антонівка, Квасів, Журавники, Кутрів, Цегів, Довгів, Борочиче, Брани, Зеленее, Бужани, Смолява, Пілгани, Мирків Горохівського р-ну; сіл Гряди- с.Хренів, Топилище, Мишків, Литовеж, Жашковичі, Кропивщина, Бужанка Іваничівського р-ну; Брониця та Раків Ліс Камінь-Каширського р-ну; Радошин, Битень, Байківці, Доротище, Старі Кошари Ковельського р-ну; Садів, Коршів, Радомишль, Лучиці, Буяни, Шепель, Озеряни, Голишів Луцького р-ну; Зубильне, Юнівка-Сірнички, Семеринське, Войнин Локачинського р-ну;Красноволя, Нічогівка, Тельчі, Серхів, Городок, Годомичі, Куликовичі Маневицького р-ну; громада Симелна Стовпника м. Нововолинськ; Доросині та Студині Рожищенського р-ну; Мизове Старовижівського р-ну; Положеве та Острів’я Шацького р-ну. Натомість жодна громада не виявила бажання перейди до ПЦУ в Турійському, Ратнівському, Любомльському та Любешвському районах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рука Кремля: що думають волиняни про своє ім’я у плані спецслужб

Надрукувати
мітки:
коментарів