Поділитись:

Заради стіни між США і Мексикою: Трамп оголосив надзвичайний стан

Субота, 16 лютого 2019, 01:38

Президент США Дональд Трамп у п'ятницю, 15 лютого, оголосив про введення надзвичайного стану в країні, щоб отримати фінансування на будівництво стіни вздовж кордону з Мексикою.

Про це він оголосив під час брифінгу в Білому Домі, передає ТСН. "Я підпишу надзвичайний стан", – сказав Трамп.

Одночасно він оголосив про виділення в рамках надзвичайного стану $8 мільярдів. Кошти будуть спрямовані на будівництво "стіни Трампа" вздовж мексиканського кордону.

Речниця Білого дому Сара Сандерс у Twitter оприлюднила фото американського президента, який підписує відповідний документ. Фактично НС введений президентом в дію.

Введення режиму НС дозволить Дональду Трампу збільшити асигнування на будівництво загородження на кордоні з Мексикою, оскільки в проекті бюджету, який розглядається в конгресі, на ці цілі виділено лише $1,375 млрд замість запитаних президентом $5,7 млрд. 

Проти НС рішуче виступили демократи. Так, лідер демократичної меншості в сенаті Чак Шумер заявив, що "введення режиму НС в загальнонаціональному масштабі – беззаконня".

Спікер палати представників американського конгресу Ненсі Пелосі пригрозила подати в суд позов проти рішення Трампа.

У четвер сенат ухвалив бюджет, який забезпечує фінансування державних структур до кінця фінансового року, таке ж рішення очікується від палати представників.

Нагадаємо, що в Білому домі не виключають чергового "шатдауна" після 15 лютого.

Додамо, уряд США припинив роботу 22 грудня 2018 року, після того, як глава Білого дому Дональд Трамп не зміг домовитися з Конгресом про бюджет на 2019 рік. У нього, на думку американського лідера, повинні були бути включені витрати у розмірі 5,7 млрд доларів на будівництво стіни на кордоні з Мексикою.

Припинення фінансування федеральних структур на Різдво призвело до хаосу в кінці 2018 року, який доповнився різким падінням фондових ринків, внутрішньопартійним загостренням через звільнення міністра оборони Джеймса Меттіса, виведенням військ з Сирії, а також розслідуванням спеціального прокурора ФБР Роберта Мюллера.

Нарешті, 25 січня Сенат і Палата представників ухвалила законопроект про припинення "шатдауну" до 15 лютого 2019 року і передали його американському президентові Дональду Трампу, який одразуж його підписав. Зазначимо, що документ не передбачає виділення додаткових коштів на будівництво стіни, спорудження якої лобіював голова США, на американському кордоні з Мексикою. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Протести у Венесуелі: опозиційний лідер оголосив себе президентом

Надрукувати
мітки:
коментарів
23 березня 2024
20 березня 2024
17 березня 2024
08 березня 2024
07 березня 2024
03 березня 2024
29 лютого 2024
24 лютого 2024
22 лютого 2024
16 лютого 2024