Поділитись:

Луцькрада програла у суді через землю під Старим ринком

Середа, 13 лютого 2019, 13:06

Волинський окружний адміністративний суд задовольнив позов щодо визнання протиправним та скасування рішення про внесення змін до  від 26 вересня 2018 «Про внесення змін до рішення Луцької міської ради від 02.09.2009 №45/4 «Про надання статусу ринку торговим рядам по вул. Глушець»». У рішенні міської ради мова йде оренду землі підприємцю Любомиру Пахолку.

До суду звернувся з позовом підприємець, який займається в основному наданням в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна.

У грудні 2002 року між ним та Луцькою міською радою був укладений договір про оренду земельної ділянки площею 5257 кв. м для обслуговування денної стоянки автомобілів для потреб ринку на вулиці Глушець. Ділянка давалася на 25 років.

У 2009 році своїм рішення міська рада надала статусу ринку торговим рядам підприємця. У тому ж році був затверджений паспорт ринку. В силу прийняття міською радою цього рішення, підприємець уклав договори оренди торгових місць на ринку по вул. Глушець із 170 суб’єктами господарювання строком до 22.11.2027.

А у червні 2018 року мерія прийняла рішення, яким внесла зміни до рішення 2009 року, вказавши кінцевий термін надання статусу ринку – до 1 липня 2018 року. Підприємця зобов’язано інформувати інших підприємців, що тут торгують, про можливість торгівлі на інших ринках міста чи у селі Рованці поблизу вулиці Боженка.

Це рішення окружний адміністративний суд визнав протиправним, тож міська рада у вересні ухвалила нове, де статус ринку надається до 1 жовтня. І ось воно знову потрапило на розгляд до суду.

Суд вважає, що ухвалюючи рішення, мерія не дотрималась принципу стабільності суспільних відносин, що раніше виникли між органом місцевого самоврядування та суб’єктами господарської діяльності.

У рішенні також вказано, що Луцька міська рада після прийняття рішення 2009 року не вимагала від позивача укладення нового договору оренди відповідно до зміненого статусу.

У Луцькій міській раді також не надали доказів того, що земельна ділянка використовувалася позивачем не за призначенням, або, що це є територія, що має належність до історико-культурного заповідника, або, що з порушеннями здійснювалася оплата за землю.

Тож позов підприємця задоволено. Рішення Луцької міської ради від 26 вересня 2018 року №47/42 «Про внесення змін до рішення Луцької міської ради від 02 вересня 2009 року №45/4 «Про надання статусу ринку торговим рядам по вул. Глушець»» скасовано.

На користь підприємця з міської ради стягнули 1762 гривні судового збору. Міська рада має право на апеляційне оскарження.

ЧИТАТИ ТАКОЖ:  Суд скасував рішення Луцькради про відмову в оренді землі на ринку «Шанс»

Надрукувати
мітки:
коментарів