Поділитись:

В Україні з прилавків магазинів може зникнути віскі з-за кордону

Середа, 13 лютого 2019, 11:56

В Україні можуть вилучити з продажу понад одну тисячу імпортних видів віскі у зв'язку з визначенням поняття віскі в Податковому кодексі, який вступить в силу 1 липня.

Про це інформує Європейської бізнес асоціації, – пише Економічна правда. 

Згідно з визначенням, віскі -– алкогольний напій, міцністю від 35 до 45 % об'ємних одиниць з характерним ароматом, виготовлений за коньячною технологією з витриманого в обвуглених усередині дубових бочках (ємностях з обвугленою дубовою клепкою) зернового дистиляту.

Проте ЄБА підкреслює, що воно суперечить міжнародному законодавству – нормам ЄС, згідно з якими в Європі встановлено лише мінімальну межу концентрації спирту в об'ємному відсотку в розмірі 40 % – без верхньої межі.

Також там немає ні слова про коньячну технологію, адже віскі виробляють шляхом перегонки сусла.

Таким чином міжнародні виробники мають можливість виробляти віскі з вмістом спирту більше 45 %, що пропонується заборонити в Україні.

"За попередніми оцінками компаній-членів Європейської бізнес-асоціації, це понад 1 000 видів продукції (з вмістом спирту більше 45 %), яка офіційно ввозиться і за яку сплачуються всі податки. Так, наприклад, тільки минулого року було імпортовано 68,995 тис. літрів віскі з вмістом спирту більше 45 %, що в грошовому еквіваленті становить 170,96 млн гривень", – пояснила менеджер комітету з питань імпорту та торгівлі алкогольними напоями ЄБА Христина Лініченко.

На думку ЄБА, існує загроза того, що віскі міцністю понад 45 % буде вважатися неякісною і небезпечною продукцією, а отже, підлягатиме утилізації відповідно до законодавства.

Нагадуємо: відповідно до Угоди про асоціацію з ЄС Україна зобов'язалася з 2026 року відмовитися від використання захищеного географічного зазначення "коньяк" для продукту вітчизняного виробництва.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Верховна Рада "узаконила" віскі

Надрукувати
мітки:
коментарів