Забагато погоди і замало інформації: проаналізували роботу Суспільного на Волині

Вівторок, 12 лютого 2019, 16:56

Експерти ГО "Детектор медіа" дослідили дотримання стандартів інформаційної журналістики в новинах філій Національної суспільної телерадіокомпанії.

Аналіз тривав із 17 до 21 грудня 2018 року. 

Волиньска філія отримала високу оцінку, однак, зауважують експерти, зациклилася на погоді. Дотримання стандартів волиняни забезпечили у своїх новинах на 5,03 бала із 6 можливих.

Стовідсоткову відповідність новин критеріям оцінювання кореспонденти каналу продемонстрували у 19 із 36 сюжетів. А більшість виявлених порушень стосується недостатньої кількості інформації. Також показники за стандартом повноти зменшувалися через порушення інших критеріїв оцінювання. Наприклад, через незбалансованість. 

Або, наприклад, сюжет від 19 грудня «Про проект бюджету області на 2019 рік». У підводці ведуча зазначає, що «упродовж двох тижнів члени бюджетної комісії обговорювали основні фінансові потреби Волині на 2019 рік» і ухвалили проект бюджету за основу. Очевидно, що питання було дискусійним і на розподіл коштів були різні погляди. Проте в матеріалі фігурує лише голова бюджетної комісії.

Зауваження експертів викликала тематична верстка випусків і технічний бік якості матеріалів. Здебільшого в них ішлося про різні аспекти життя регіону, але з понеділка по середу 13 із 21 сюжету, що вийшли в ці дні, були присвячені негоді та пов’язаними із нею незручностям. Хоча поскаржитися на відсутність тем у регіоні не можна.

"Пропускали" на Суспільному важливі теми, натомість багато говорили про погоду.

Також в експертів є зауваження до рівня операторської роботи та монтажу сюжетів. Наприклад, у матеріалах бачимо задовгі синхрони або ж підряд йдуть два телефонні коментарі без перебивки. Експерти також зауважили задовгі підводки і тривалі паузи між змістовими абзацами. 

Дивіться увесь моніторинг. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: