Поділитись:

У Луцьку відбувся англомовний дебатний турнір (фото)

Вівторок, 12 лютого 2019, 13:16

Команди з Луцька, Києва, Івано-Франківська, Рівного, Чернівців, Львова, Коломиї, Вінниці та Острога зібрала Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки на  Всеукраїнському англомовному турнірі «Lubart Cup».

Він відбувся 9-10 лютого з ініціативи ВМГО «Федерація дебатів України», згаданої вище бібліотеки та за сприяння департаменту сім'ї, молоді та спорту Луцької міської ради, AB HUB й PizzaPab. Турнір є одним з циклу партнерських заходів проекту "Місто різних – місто рівних".

Ігри відбувалися у британському парламентському форматі дебатів. Тобто є уряд і опозиція, які представлені двома командами по дві людини (за аналогією: одна – з Палати лордів, друга з – Палати общин). На виступи в цьому форматі кожен з гравців має по 7 хвилин та 15 хвилин на підготовку після оголошення резолюції та позиції, яку повинні захищати.

Дебатували про двопартійну і багатопартійну системи, про допустимість жартів на етнічній чи расовій основі, про питання підтримки державою міжетнічних та міжконфесійних шлюбів, про допустимість використання силовими структурами напівзаконних методів в районах з високим рівнем злочинності, про сучасну політичну ситуацію у Венесуелі та інше.

Першого дня англомовного турніру учасники зіграли чотири раунди дебатів, а опісля змагань мали можливість відпочити, поспілкуватися, розважитися, граючи в настільні ігри, пін-понг, настільний футбол у АВ HUB, що розташований у бібліотеці СНУ ім. Лесі Українки.

Наступного дня гравці продовжили боротьбу за перше місце, зігравши завершальний раунд. Кульмінаційною частиною заходу став фінал, куди за результатами відбіркових ігор загального треку потрапили команди: «Flying Osrich» – Ігор Біда, Нікіта Гребенюк, «Lutsk C» – Любомир Сирота, Ілля Подоба,  «Breaking dead» – Іван Сова, Марія Сігова, «Uber» – Святослав Угрин, Настя Стрєлочкіна; університетського треку – «KNU Aviv A» – Борис Пікалов та Яна Григоренко, «KSE A» – Лєра Атаманова, Нгуєн Фан Бао Лінь, «243» – Влад Костін, Діана Лисенко, «Vegetable Meatballs» – Аскольд Вільха, Андрій Федорчук.

Перемогу здобули команди «Lutsk C» – Любомир Сирота та Подоба Ілля (загальний трек) та «243» (Харків) – Влад Костін та Діана Лисенко (університетський трек). Найкращим спікером став гравець з Києва Борис Пікалов. Світлану Ізуграфову гравці визнали найкращою суддею.

Переможці університетського треку будуть представляти Україну на чемпіонаті Європи в Афінах влітку. Їм буде компенсовано витрати на проживання, харчування на переліт.

“Загалом задоволені турніром, бо вже отримували позитивні фідбеки учасників і можемо сказати, що програму мінімум було виконано. Звичайно, хотілося б прийти до моменту, коли такі турніри збиратимуть ще більшу кількість команд, бо зараз велика кількість молоді (яка в дебатах є нашою все ж основною аудиторією) ще не готова (морально чи через рівень знання мови) дебатувати англійською. А без цього ми постійно будемо "варитися" всередині замкненої дебатної спільноти і суттєво повільніше рости без можливості отримання доступу на європейських та світових турнірах. Було приємно судити турнір і бачити серед гравців молодь від 14 до 26, адже роки три тому такі турніри збирали тільки студентів. Зараз вже починаємо підготовку до чемпіонату України з дебатів, що проходитиме на Світязі 10-12 травня після відбіркових всеукраїнських відборів у Харкові, Львові, Чернівцях, Києві, Одесі та Івано-Франківську”, – сказав Антон Євтушок, голова Волинського осередку Федерації дебатів України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У "Промені" відкрився сімейний клуб англійської мови*

Надрукувати
мітки:
коментарів