Поділитись:

Параліч логіки і відсутність власної позиції, – волинський політолог про Януковича

Субота, 09 лютого 2019, 20:00

Історія із засудженим українським судом екс-президентом Віктором Януковичем ще матиме продовження.

Про це у коментарі ІА "Конкурент" розповів політолог Тарас Літковець.

Після року мовчання засуджений українським судом до 13 років позбавлення волі за державну зраду екс-президент-злочинець Віктор Янукович звернувся до російської державної агенції «ТАСС» із проханням провести прес-конференцію в Москві.

Зі слів експерта, півторигодинне спілкування з журналістами Януковича не стало сенсацією, оскільки він нічого нового, розумного чи правдивого не сказав, а лише практично дослівно озвучував позицію Кремля стосовно України.

"І хоча Янукович судомно ручки вже не ламав, але продемонстрував повний параліч логіки і відсутність власної позиції. Все, що він сказав, фактично щодня фанатично пропагують усі телеканали РФ. Янукович, який вже 5 років не проживає в Україні, як мантру, повторював основний посил Кремля, що в Україні «все пропало», все жахливо, влада нелегітимна, а вибори вже сфальсифіковані («...це найбільша фальсифікація в історії України...»), особливо, якщо переможе нинішній український президент. А отже, такий результат абсолютно не влаштовує Кремль. Жодного хорошого слова про свою колишню Батьківщину Віктор Янукович не сказав, що традиційно для усіх зрадників всіх часів і народів", – зазначив Тарас Літковець.

Наступний меседж Кремля, зі слів політолога, – це те, що революція – це страшно, непотрібно і жахливо, тобто російські громадяни мусили наочно зрозуміти, що навіть і думати про таке не можна, бо самим же буде гірше.

"І взагалі «Майдан став причиною війни» – озвучена Януковичем формула Кремля, за допомогою якої Москва намагається замаскувати власну агресію на Донбасі. І таке путінське трактування подій дуже поширене серед жителів непідконтрольних територій", – додав він.

Окрім цього, зауважив Тарас Літковець, відомо що з Януковичем в РФ контактує прем’єр Дмитро Медведєв, а сам Володимир Путін дистанціювався від президента-втікача.

"Хоча в них ніколи не було дружніх стосунків – не склалось у професійного розвідника-поліглота з колишнім кримінальним злочинцем від першої їхньої зустрічі", – розповів експерт.

Також політолог додав, що, хоча Янукович і отримав, згідно з рішенням Путіна, державну охорону, котру здійснює одна з російських спецслужб, офіційно Віктор Федорович не має жодного юридичного статусу на території РФ, але російська генпрокуратура відхилила вимогу Києва про видачу Януковича.

"Впевнений, що продовження в історії із засудженим українським судом Януковичем буде – згадаймо хоча б, що чилійський диктатор Піночет і комуністичний керманич НДР Ерік Хонекер фізично постали перед судом через багато років, у віці за 80", – переконаний він.

Головний позитив у цій історії, на думку Тараса Літковця, полягає в тому,  що в Україні вперше реально засудили екс-президента, а це – правовий прецедент, вагомий крок в напрямку до правової держави, і корупціонери у верхніх ешелонах влади мусять зробити правильні висновки.

"Помітно постарілий і «здавший», хоча і з новими вставленими фарфоровими зубами, Янукович до сьогодні так і не зрозумів, що він був президентом найбільшої європейської держави, а не кримінальним паханом якогось району Донбасу, тому і вживав він кримінальний жаргон перед сотнями російських журналістів... Так що навіть перше посадове крісло країни не всіх може змінити позитивно. Але саме його свого часу ми обрали керманичем нації. Надіятимемось, що більше українці такої помилки не зорблять, бо за такий політичний вибір ми сьогодні розплачуємося тисячами життів тих самих виборців", – резюмував він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
26 березня 2024
15:46
22 березня 2024
20 березня 2024
09:47
16 березня 2024
15 березня 2024
14 березня 2024
12 березня 2024