Поділитись:

Хто ти є: чим небезпечні тести у «Фейсбуці»

Неділя, 10 лютого 2019, 20:00
Хто ти є: чим небезпечні тести у «Фейсбуці»

«Ким ви були в минулому житті», «На кого з голлівудських акторів ви схожі», «Який колір волосся вам пасуватиме», «На скільки років ви зараз маєте вигляд» – ці та подібні тести, якщо не проходив, то бачив кожен.

Вони «нізвідки» з’являються у нашій фейсбук-стрічці і приваблюють своїми гучними назвами. І, здавалося б, чим може нашкодити така примітивна забавка… Та чи все так просто, як здається?

ІТ-експерт, засновник і директор компанії Artefact.st Андрій Сірук розповів, що багато тестів створюють задля отримання доступу до персональної інформації.

Хто ти є: чим небезпечні тести у «Фейсбуці»

«Що вони збираються з нею робити, важко сказати загалом, але, певно, якась ціль є, оскільки витрачаються певні ресурси на розробку таких тестів. Вам справді важливо знати, "ким ви були в минулому житті" чи "яке вас чекає майбутнє", жертвуючи своїми персональними даними?» – зазначив він.

Як пояснив експерт, під час першого підключення додатка у користувача запитують дані, до того ж там чітко вказано, які саме. 

«Але ви маєте право вирішувати: давати розробникам таку інформацію чи краще відмовитися від такого тесту», – наголосив Андрій Сірук.

Проте, зауважив експерт, навіть після того, як ви скористаєтеся тестом, розробники таких додатків можуть продовжувати отримувати доступ до вашої персональної інформації.

«Ось що написано про це в налаштуваннях доступів для додатків (термін дії яких завершився) у вашому профілі : "Вони все ще можуть мати доступ до інформації, якою ви поділилися раніше, але термін дії їхніх дозволів для надсилання додаткових запитів на вашу приватну інформацію завершився". Тому я рекомендую утриматися від проходження тестів, авторизацій через Facebook на підозрілих сайтах/додатках. Раджу також перевірити, які з додатків ще досі мають доступ до вашої інформації. Якщо там є такі, які вам більше не потрібні, потрібно їх видалити. Зробити це ви можете у налаштуваннях вашого профілю», – розповів Андрій Сірук.

А от психологічному здоров’ю людини такі фейсбук-тести не загрожують, однак на дещо таки треба звертати увагу, – розповіла Антоніна Мітлош, кандидат психологічних наук, доцент кафедри загальної і соціальної психології та соціології СНУ ім. Лесі Українки.

Хто ти є: чим небезпечні тести у «Фейсбуці»

Із її слів, такого типу тести не належать до психологічних, тому їх результати не варто сприймати серйозно.

«Ці фейсбук-тести для більшості людей, найімовірніше, певна розвага й забавка. Окрім того, багато хто в такий спосіб доповнює можливі способи самопрезентації у стрічці соцмережі. Ще одним із чинників підвищеної цікавості людей до цих тестів є нестача психологічної інформації та бажання дізнатися про себе більше. Але в такому випадку краще звернутися до психолога та пройти психодіагностику», – пояснила вона.

Антоніна Мітлош зауважила: якісь зміни моральності, самооцінки чи цінностей людини фейсбук-тести навряд чи спричинять.

«Водночас, якщо припустити, що на окремих корустувачів такий вплив є, тобто якщо людина відчуває його, то варто звернутися до психолога і розібратися, які саме особистісні проблеми призводять до такого впливу», – наголосила експертка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
21 квітня 2024
17 квітня 2024
07 квітня 2024
03 квітня 2024
29 березня 2024
25 березня 2024
12 березня 2024
11 березня 2024
05 березня 2024
03 березня 2024