Поділитись:

Воютин не хоче приєднуватися до Торчинської ОТГ

Середа, 06 лютого 2019, 15:56
Воютин не хоче приєднуватися до Торчинської ОТГ

Перспективний план формування територій Волинської області, ймовірно, незабаром знову змінять. Річ у тім, що більшість жителів Воютинської сільської ради, що у Луцькому районі, які прийшли на громадські слухання щодо приєднання їхньої сільради до сусідніх ОТГ, проголосували за подальше спільне господарювання із Заборольською ОТГ.

Таке рішення селян іде в розріз із перспективним планом, відповідно до якого Воютин, Тертки, Гать і Чорний ліс, мали б стати частиною Торчинської ОТГ, –інформує Волинське регіональне відділення Асоціації міст України.

На громадські слухання, що є обов’язковою частиною процедури приєднання до вже створених ОТГ, попри будній день, до будинку культури у Воютині прийшло близько двох сотень жителів громади. На слухання запросили і консультантів з правових питань Асоціації міст України Валентина Малиновського, бюджетних – Василя Грома та з комунікацій – Тамару Зубенко. Вони працюють на Волині в межах проекту «ПУЛЬС», що його АМУ втілює за підтримки USAID.

Консультанти-«ПУЛЬСовики» розповіли присутнім про переваги децентралізації, розвиток ОТГ Волині, що вже об’єдналися, а їх нині в області 50, та шанс, втрачений Воютинською сільрадою на початку реформи, стати центром об’єднаної громади.

"Сьогодні громада Воютинської сільради визначає своє децентралізаційне майбутнє. Не використавши шанс протягом 2015-2018 років добровільно об'єднатися з сусідами в ОТГ, залишився лише вибір щодо вашого приєднання до діючих ОТГ: Торчинської селищної та Заборольської й Городищенської сільської. Попереду вас чекають серйозні випробування, але цього разу маєте дійти до кінця, щоб не дочекатися моменту, коли вас приєднають примусово", – наголосив Малиновський.

Нині ця громада, хоч і має бюджет у три мільйони 800 тисяч гривень та шанс вибрати серед трьох ОТГ з якими межує, все одно йде на приєднання у статусі приймака. Тому Василь Гром, окреслюючи присутнім фінансові перспективи, порадив зважати не лише на гроші у скарбниці ОТГ, але й на схожість ментальності територій. До речі, у Торчинської та Заборольської ОТГ, а саме між ними робили люди вибір, у фінансовому плані сили майже рівні.

Вислухавши консультантів «ПУЛЬСу» та жваво подискутувавши між собою воютинці взялися визначати свою долю відкритим голосуванням. Перш ніж поставити питання на голосування, сільський голова Валентин Іщук звернув увагу присутніх на те, що обираючи їм потрібно подумати, де після приєднання буде комфортніше, і зауважив, що місто ніколи не порозуміється із селом так як село. Він вважає, що у «форматі село-село» Воютинська громада виграє, бо рівний господарюватиме з рівним.

Після підрахунку лічильною комісією голосів Валентин Іщук оголосив результати: із 158 зареєстрованих «за» приєднання до Заборольської ОТГ проголосували 97, до Торчинської – 54, а сім – утрималися. Тож, незважаючи, що Воютинську сільраду перспективним планом віднесли до Торчинської ОТГ, користуючись принципом добровільності, більшість воютинців зробила вибір на користь Заборольської. Тепер слово за заборольськими депутатами і якщо вони вирішать господарювати разом із Воютином, то потрібно буде пройти серйозне випробування – внесення змін до Перспективного плану.

Надрукувати
мітки:
коментарів