Поділитись:

ДПА потрібно скасувати, – Ігор Лікарчук

Середа, 06 лютого 2019, 12:00
ДПА потрібно скасувати, – Ігор Лікарчук

Проведення державної підсумкової атестації фальсифікує реальний стан якості загальної середньої освіти в Україні.

Про це у своєму блозі у Facebook написав український освітній діяч, екс-керівник Українського центру оцінювання якості освіти  Ігор Лікарчук.

ДПА в українських школах потрібно відмінити і забути про неї, як про страшний сон. Ігор Лікарчук мотивує скасування ДПА у школах наступними аргументами:

  1. ДПА була і є абсолютно формальною процедурою. Об'єктивного зрізу рівня виконання навчальних плану і програм вона ніколи не показувала і не покаже. 
  2. І без ДПА кожен учитель дуже добре знає рівень знань своїх вихованців. І він їх завжди зможе показати, якби йому дозволило начальство і власна совість обєктивно оцінювати знання учнів і не "натягувати оцінки".
  3. Проведення ДПА фальсифікує реальний стан якості загальної середньої освіти в Україні. Я не знаю прикладів, коли б учні якогось класу чи школи, або навіть 10-15 % учнів одного класу, не склали ДПА. І це не від того, що всі дуже добре оволодівать знаннями. А від того, що поганим інструментом ці результати вимірюють. ДПА свідчить, що в українській освіті все дуже добре. Хоч так воно не є. І про це всі дуже добре знають.
  4. Якщо розглядати ДПА з точки зору теорії педагогічних вимірювань, то це тотожно тому, що розглядати користь малинового варення у лікуванні грипу. ДПА нічого не вимірює і ніколи не буде. Але видимість такого вимірювання створює. Як і підстави для вселенської метушні різних чиновників і методистів: від гори і до низин. 
  5. ДПА є іще одним проявом чиновницької недовіри для вчителя. Бо начебто має перевірити об'єктивність його підходів до оцінювання учнів. І хоч цю роль вона ніколи не виконувала й апріорі виконати не зможе, але у деяких випадках як жупел у боротьбі з окремими вчителями стає в нагоді. 
  6. У свій час ДПА запроваджувалася як альтернатива радянським шкільним екзаменам. Кращою альтернативою радянським екзаменам ДПА так і не стала. І вийшло знову, як у тій приказці: "Застряли, як собака на перелазі". 

"Тож повторюся: ДПА в українських школах має бути ліквідована, як формальна і марудна процедура, котра, крім неефективного використання бюджетних коштів і чергової забави для чиновників, жодної іншої ролі не відіграє. І створює додатковий головний біль для вчителя та учнів, відволікаючи їх від більш важливих проблем", – резюмував Ігор Лікарчук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не кожен вчитель є педагогом, – Ігор Лікарчук

Надрукувати
мітки:
коментарів