Поділитись:

Освіта в тренді: Луцький НВК №9

Понеділок, 04 лютого 2019, 20:00
Освіта в тренді: Луцький НВК №9

Комунальний заклад «Луцький навчально-виховний комплекс №9 Луцької міської ради» у  жовтні цього року відсвяткує 80-річний ювілей. ІА «Конкурент» вирішило з’ясувати, чим живе сьогодні школа, яка її історія, традиції і чому вона є однією із найпопулярніших та найпрестижніших у місті.

Цьогоріч школа вмістила в собі 1468 учнів. Протягом року ця цифра змінюється, бо діти вибувають і прибувають. Це майже рекорд, каже директор школи Олександр Дубина, бо ще ніколи школа не мала практично півтори тисячі учнів. Хоча і менше тисячі у школі також ніколи не було. За кількістю учнів навчальний заклад в місті на третьому місці. Перші місця – у шкіл №26 та №25.

Освіта в тренді: Луцький НВК №9 

Освіта в тренді: Луцький НВК №9

Приміщення НВК № 9 готове приймати дітей щоранку уже о 7.25. Дзвінок на урок тут лунає о 8.10.

У школі 48 класів, з них - 5 класів першачків. Кількість випускників  щороку різна. Але останніх десять років вона варіюється від 75 до 100. Є ліцейні (10-11) класи математично-економічного та правничо-гуманітарних профілів.

ІСТОРІЯ

Як розповів Олександр Дмитрович, школа мала чотири приміщення і була розташована у різних місцях Луцька. Цьому є документальне підтвердження. Перше приміщення було на замковій площі, там, де зараз монастир. Друге – на місці теперішнього «Будинку вчителя». Його збудували спеціально під школу, але там була раніше інша адреса. Нове приміщення було за гімназією №4. Потім школа була розташована на території теперішньої філії «Волинський державний обласний навчально-курсовий комбінат» на проспекті Волі, 53. П’яте приміщення – це там, де школа є зараз. Її здали в експлуатацію у 1968 році. Першим директором був Олександр Михайлович Шелевицький. До 1992 року то була російськомовна школа. У 2003 році була реорганізована у навчально-виховний комплекс.

«На підлозі у нашому шкільному архіві я випадково побачив стос зошитів. Вони роками лежали у кутку, покриті пилом. Мені цікаво стало їх подивитися. Серед цих зошитів була «Книга наказів №8 з основної діяльності», датована 1947 роком. Логічно було припустити, що є книги від першої по сьому. Але ми більше не знайшли жодної. Певно, вони загубилися під час війни. Зате вдалося знайти шкільний журнал від 1939 року», - розповів Олександр Дубина.

Отак і з’явилася ідея дослідити історію школи і написати книгу. Разом з колективом Олександр Дмитрович зараз працює над цим. Каже, перечитав всі книги наказів і дізнався про школу чимало цікавих фактів. Наприклад, як формувався навчально-виховний процес, що спочатку це була чоловіча гімназія, директором у якій була жінка. І найголовніше, що вдалося з’ясувати, це те, що школі насправді вісімдесят років, а не п'ятдесят, як вважали раніше. І це вже підтверджено документально. Отож, незабаром буде книга про її історію.

КОРПОРАТИВНА КУЛЬТУРА

Приміщення школи з раннього ранку і до вечора живе розміреним шкільним життям. У вікнах тут допізна світиться. Ввечері є багато гуртків. Вчителі часто працюють з дітьми індивідуально. Є такі діти, яких потрібно підготувати, приміром, до олімпіади, якогось конкурсу чи змагання. А інколи вчителі просто затримуються на роботі, аби перевірити шкільні зошити. Діти третіх і четвертих класів навчаються у другу підзміну. Їхнє навчання розпочинається о 12.00. Початкова ланка в школі налічує 662 дитини. Працюють три групи продовженого дня.

Серед традицій, які є у школі, можна виділити, наприклад, вшанування усіх переможців шкільних олімпіад, яке проводиться по понеділках. Щоразу після міських і обласних олімпіад проводиться день науки. Вкінці року підбивається підсумок на кращий учнівський колектив. Це відбувається на шкільній лінійці. У школі є учнівський парламент, у якого є багато обов’язків. Керує цим парламентом президент.

Освіта в тренді: Луцький НВК №9

Освіта в тренді: Луцький НВК №9

НАВЧАЛЬНО-ВИХОВНИЙ ПРОЦЕС

Дітей навчають 102 основних педагога і 35 тих, що працюють за  сумісництвом.

НВК неодноразово ставав переможцем міського конкурсу «Школа року», визначався кращим у номінації «Школа успіху». Дев’ять років поспіль перемагали у міській акції «Чистий двір, вулиця, місто. Чиста Україна».

У навчально-виховному закладі є гуртки суто навчальних напрямків, наприклад, «Клуб допитливих інтелектуалів». Там займаються діти, які поглиблено вивчають фізику, хімію, біологію. Є гуртки науково-технічного напрямку. Один з них - «Робототехніка». Діти мають змогу ходити на вокал, є хорові заняття і заняття з танців. Можна відвідувати сучасні, класичні та народні танці. Багато дітей ходять на спортивні секції. На базі школи також займаються діти із ДЮСША № 1, бо там немає спортивної зали. Вони приходять на секції з баскетболу і волейболу.  

Освіта в тренді: Луцький НВК №9

Школа пишається своїми учнями, які піднімають рейтинг школи своїми здобутками. А також – випускниками, які тепер є вчителями в школі. Це Володимир Бич - вчитель світової літератури. Людина з великої літери, як зазначив Олександр Дубина. На жаль, нещодавно він пішов з життя, був із другого випуску школи. Зараз працюють у школі випускники - вчитель інформатики Олена Янчук,  вчитель української мови і літератури Оксана Міневич, вчитель фізики Петро Лукавий, вчитель географії Рита Куракова та Марина Чаус – заступник директора з навчально-виховної роботи, вчитель світової літератури і англійської мови. І це далеко не повний перелік випускників, яких пам’ятає школа.

«Ми були єдиними в області, де складали ЗНО діти з інвалідністю. Це була одна дівчинка, але були створені повністю всі умови, аби вона комфортно себе почувала», – розповідає директор.

МАТЕРІАЛЬНО-ТЕХНІЧНА БАЗА

Школа має доволі гарний сучасний вигляд. Центральний вхід оснащений пандусом. Це був перший пандус, який збудували в місті саме біля школи. Просторе гарне фойє, яке щодня вміщає багато дітей та батьків. При вході завжди привітні охоронець та працівники школи – це є своєрідною візиткою школи. 

Освіта в тренді: Луцький НВК №9

Освіта в тренді: Луцький НВК №9

Директор показав нам осучаснену частину коридору на першому поверсі, де вчаться учні перших класів. Коридор переформатували до вимог нової української школи. Після ремонту тут одразу стало світліше. Є крісла-трансформери, навпроти - екран, підлаштований під мобільний кінотеатр. На іншій стіні зображена модель сонячної системи, що б діти мали змогу вивчати, як розташовуються планети. Вздовж коридору на стінах - сузір’я, фігура космонавта з дзеркалом, ростоміри у вигляді ракет, космічне дерево, куди діти кріплять свої малюнки і фотографії. Усе це зробили батьки у вільний від роботи час.

Освіта в тренді: Луцький НВК №9

Освіта в тренді: Луцький НВК №9

Освіта в тренді: Луцький НВК №9

У школі є тренажерна зала, гімнастичний та спортивний зали. На вулиці – футбольне поле із штучним покриттям. Олександр Дмитрович показав нам бібліотеку, історичний клас, простору актову залу. Кілька років назад на подвір’ї школи з’явився невеликий етно музей. Також окрасою подвір’я стали екзотичні рослини - сумах, гібіскус та біла і рожева магнолії. Останні цвітуть з інтервалом у два тижні. 

Освіта в тренді: Луцький НВК №9

Освіта в тренді: Луцький НВК №9 

Освіта в тренді: Луцький НВК №9

У школі постійно проводиться ремонт. За останні роки дуже багато коштів виділяється саме з міського бюджету. Торік були проведені роботи у підвалі школи. І цього року вперше за двадцять років зникла проблема підтоплення приміщення.

Ремонт спортивної зали був проведений у 2014 році.

Цього року також зробили капітальний ремонт в туалеті на першому поверсі за кошти міської ради.

Освіта в тренді: Луцький НВК №9

Освіта в тренді: Луцький НВК №9

Освіта в тренді: Луцький НВК №9

Освіта в тренді: Луцький НВК №9

ЧОМУ ДЕВ’ЯТА ШКОЛА?

Зі слів директора, нова українська школа у НВК №9 існує вже багато років.

Освіта в тренді: Луцький НВК №9

«Наші вчителі давно робили те, що зараз називають новою українською школою. І в інших школах Луцька також. Те, що завезли нове обладнання, нові парти - то з цього нова українська школа не починається. Вона перш за все починається із свідомості вчителя і його готовності до змін», - каже Олександр Дубина.

Освіта в тренді: Луцький НВК №9

Він також стверджує, що проблеми булінгу у школі немає. Це все надумано суспільством і є просто модним словом. Зауважує, що все залежить від внутрішнього клімату школи.

«У нас є соціально-психологічна служба, яка стежить за усім цим. І класні керівники тримають це питання на контролі. У школі 5 клас по сусідству з 11, ніяких конфліктів немає. Мирно співіснують у шкільній їдальні, де за одну перерву заходить від 500 до 700 дітей», - каже Олександр Дмитрович.

Задоволені навчанням у школі діти та їхні батьки. Зокрема, Надія Дорош, мама першокласника Максима і четвертокласника Дениса, каже, що дуже задоволена своїм вибором і педагогами, які навчають її дітей.

Освіта в тренді: Луцький НВК №9

У Луцьку завжди був попит і багато охочих навчатися у школі №9. Як стверджує директор, із того самого моменту, як вона існує на цьому місті.

Освіта в тренді: Луцький НВК №9

Освіта в тренді: Луцький НВК №9

Освіта в тренді: Луцький НВК №9

«Найбільшу увагу у школі ми, звичайно, приділяємо якості знань. Це найголовніше. У нас підібраний професійний колектив, який має свої традиції. І діти з першого класу виховуються у тому напрямку і тих традиціях. Також географічне розташування школи дуже зручне. Тому усі прагнуть до нас потрапити. Бажаючих завжди багато. І це дуже приємно»,  - розповідає Олександр Дубина.

ДОСЬЄ:

  • Комунальний заклад «Луцький навчально-виховний комплекс №9 Луцької міської ради»
  • Адреса - вул. Потапова, 30
    Телефон - (0332) 24 10 11
  • Електронна пошта - [email protected]
  • Сайти – http://nvk-9.at.uahttp://nvk-9.lutsk.ua/index.php/ua/
  • Кількість учнів – 1468
  • Кількість вчителів – 102
  • Директор – Олександр Дмитрович Дубина. Очолює заклад з 2014 року
  • Назви вулиць, закріплені за школою №9: Будівельників, Винниченка, Глібова, Гребінки, Євгена Сверстюка, Залізняка, Літня, Мельнична, Нестора Бурчака, Північна, Поморська, Потапова, Сільська, Степана Бандери, Тесленка, Шопена, Яровиця, Ярощука

Початкова ланка за гімназією № 4: Мельнична, Північна, Поморська, Пржевальського, Шопена

 

 

 

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів