Поділитись:

Затримання вагону коштувало «Ратнеагролісу» майже 366 тисяч гривень

Понеділок, 04 лютого 2019, 12:10
Затримання вагону коштувало «Ратнеагролісу» майже 366 тисяч гривень

У жовтні 2018 року ТОВ "Галицька транспортна компанія" звернулося до господарського суду Волинської області з позовом до державного підприємства "Ратнеагроліс" про стягнення з останнього матеріального відшкодування у сумі 365 059 грн.

Про це йдеться у вироку Господарського суду Волинської області.

У грудні 2016 року позивач надавав ДП «СЛАП «Ратнеагроліс» послуги з організації перевезення паливної деревини в одному вагоні зі станції Заболоття Львівської залізниці. Вантаж прямував на станцію Вашарошнамєнь МАВ. На прикордонній станції «Батьово» працівники залізниці затримали вагон для поглибленого митного догляду. І у серпні 2017 року цей вагон був поданий на вивантаження на під'їзну колію «Ужгородський Турбогаз». Вантажовідправником вищезазначеного вантажу був виробничий підрозділ «Львівська механізована дистанція навантажувально-розвантажувальних робіт» регіональної філії «Львівська залізниця» ПАТ «Укрзалізниця».

У заяві до суду позивач зазначив, що вагон з паливною деревиною у період з 26.12.2016 р. по 16.08.2017 р. був затриманий на вимогу Закарпатської митниці. У зв’язку з цим ПАТ "Укрзалізниця" додатково нарахувала  платежі на суму 298 700 грн. І ці кошти були списані з рахунку ТОВ "Галицька транспортна компанія".

Київський апеляційний господарський суд неправомірних дій щодо залізниці не виявив. Тоді позивач звернувся з вимогою до державного підприємства «Ратнеагроліс», як вантажовласника, про відшкодування цих коштів.

У свою чергу «Ратнеагроліс» зазначило, що весь спір є наслідком незаконних дій Закарпатської митниці. А саме –у непроведенні своєчасного митного контролю та інших митних процедур. Тому такі витрати повинні бути відшкодовані митницею.

У письмовому поясненні Закарпатської митниці зазначалося, що із доданих до позовної заяви документів неможливо встановити, за який період часу нараховані підрозділами ПАТ "Укрзалізниця" збори за зберігання вантажів. А також плата за користування вагонами, коли проводились вантажні роботи та зважування вантажів. Також при поданні позову було пропущено встановлений законодавством строк звернення до суду. А тому позовні вимоги задоволенню не підлягають.

Керуючись ч.2 ст. 12 Закону України «Про транспортно-експедиторську діяльність», суд зобов’язав «Ратнеагроліс» провести оплату за організацію перевезень та послуги, пов’язані з організацією перевезень. Це передбачено укладеним між компаніями договором. Підприємство також  зобов’язується сплачувати витрати, пов’язані з перевіркою вантажів митними та контролюючими органами, інші витрати, нараховані залізницею, при наявності документального підтвердження.

З метою досудового врегулювання спору у грудні 2017 року позивач звертався до «Ратнеагролісу» з вимогою оплатити завдані збитки. Проте підприємство відмовило позивачу у письмовій формі.

Господарський суд Волинської області вирішив задовільнити позов ТзОВ «Галицька транспортна компанія». І стягнути з державного підприємства "Спеціалізоване лісогосподарське агропромислове підприємство "Ратнеагроліс" збиток у сумі  365 059грн. У тому числі – 298 700 грн. заборгованості, 48 765 грн. пені, 10 866 грн. інфляційних втрат та 6 726 грн. - 3% річних. А також 5 475грн. витрат по сплаті судового збору.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Луцьк кримінальний: крадіжка в барі «Мелодія»

 

Надрукувати
мітки:
коментарів