Поділитись:

Проблема 10 місяців: лучани борються за відновлення маршруту №4

Понеділок, 04 лютого 2019, 11:00

Із травня минулого року мешканці мікрорайону ЛПЗ просять міську владу відновити рух маршруту №4, який курсував до мікрорайону Вересневе. Активні лучани зібрали майже 700 підписів за відновлення сполучення, звернулися до депутата міськради Миколи Яручика, приходили на круглі столи, зустрічалися із перевізниками, представниками управління транспорту Луцькради і переконували, що ці два мікрорайони потребують транспорту. Адже ходити взимку пішки із  району ЛПЗ до Вересневого і навпаки – це не вихід. Начебто людей почули. 6 лютого відбудеться засідання виконавчого комітету Луцькради, де мають вирішити проблему із транспортним сполученням цих двох мікрорайонів.

Депутат Луцькради Микола Яручик розповів «Конкуренту», що до нього звернулися лучани із проханням допомогти вирішити проблему із транспортом. Тож він разом із мешканцями свого округу почав діяти.

«Від маршруту №4 за своїм бажанням відмовився перевізник, тому маршрут і зник. Тоді й виникли незручності у нас на мікрорайоні, оскільки стало тяжко дітям доїхати у школу №16 і в басейн. Також люди не можуть нормально потрапити на роботу у «Вілію», на КХП», – пояснив депутат міськради.

Також додав, що над тим, аби вирішити проблему якомога швидше, працювала ініціативна група в особах Наталії Гуркіної, Оксани Семенюк, Світлани Яблончук, Альони Дробишінець, Романа Добровольського та багато інших.

«Були круглі столи, зустрічі з перевізниками. Також я разом із мешканцями їздив на ЛПЕ і зустрічався із заступником міського голови Григорієм Недопадом, який пішов нам назустріч. У результаті зборів була досягнута домовленість між перевізниками про те, що можна продовжити маршрут №23 саме за тією схемою, яка влаштовує мешканців. Управління транспорту не заперечувало. І, зі слів Володимира Степанова, готують проект рішення на виконавчий комітет», – розповів Микола Яручик.

Лучанка Наталія Гуркіна зауважила, що Луцьк, на жаль, не має стільки транспорту, щоб забезпечити повністю всі потреби містян, однак управління транспорту Луцької міськради працює над тим, щоб все-таки сполучити мікрорайони ЛПЗ і Вересневе.

«У нас є діти, які займаються у спортивній школі, і тепер вони вимушені ходити на Львівську, щоб сісти на маршрутку. А люди, які працюють на Вересневому, добираються маршрутом №9а, однак це зовсім незручно», – розповіла лучанка.

Та додала, що мешканці чекають результатів засідання виконкому, на якому мають вирішити: внесуть зміни в чинний маршрут чи оголосять тендер на новий маршрут.

Активістка Оксана Семенюк додала, що нині центр Вересневого і ЛПЗ взагалі відрізані один від одного.

«Люди не можуть добиратися. Хоча ми два густонаселені райони, які працюють. Люди з Вересневого працюють на ЛПЗ і навпаки. Нині лучани не можуть їздити, а ходять постійно пішки, пересідають на різні маршрути, щоб добратися. Мій син – переможець міжнародних змагань з плавання, в багатьох змаганнях є призером, і зараз дитина повинна займатися двічі на день. А він не може навіть раз потренуватися. Я мушу його возити на Львівську, там пересаджувати, а далі їхати додому. Потім знову їхати зустрічати його вночі. А це небезпека, якщо мороз чи дощ, то взагалі для нас велика проблема – починає хворіти, переносити змагання», – розповіла свою ситуацію лучанка.

Своєю чергою Світлана Яблончук додала, що вирішення цієї проблеми є дуже важливим для мешканців обох мікрорайонів.

«Я починала свою роботу 35 років тому, коли не було сполучення, то я ходила пішки Львівською. А зараз, коли вже такий прогрес, знову ходжу пішки», – розповіла лучанка.

Також додала, що, попри прагнення жителів обох районів отримати маршрут, 100-відсоткової впевненості, що виконком підтримає ініціативу, немає.

«Я не розумію. Складається таке враження, що містом керують не чиновники, а перевізники. Вони пояснюють, що не мають ніякого впливу на перевізників. А для останніх головне – прибуток», – підсумувала жінка.

У коментарі «Конкуренту» начальник управління транспорту та зв’язку Луцькради Володимир Степанов зауважив, що вже готується проет рішення, аби проблему із транспортом вирішити.

«Ми зараз готуємо проект рішення на виконавчий комітет, на 6 лютого. Передбачаємо відновити роботу 4-го маршруту і таким чином з’єднати ЛПЗ і Вересневе. Це є в наших планах, а як вийде – побачимо. Будемо оголошувати конкурс і будемо шукати перевізника. Продовження 23-го маршруту не передбачається», – прокоментував начальник управління транспорту.

Тож чи матимуть лучани сполучення між районами, за яке борються близько 10 місяців, стане відомо опісля засідання виконкому Луцької міської ради.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Лучани "штурмували" управління транспорту через проблеми з маршрутками 

Надрукувати
мітки:
коментарів