Поділитись:

Приєднання до електромереж: нові правила

П'ятниця, 01 лютого 2019, 11:50

Закон України «Про ринок електричної енергії» (стаття 21) скасував обов’язковість отримання технічних умов. Замість цього він запровадив прозору процедуру приєднання.

Експерт Dixi group Іван Полулях аналізує ключові переваги та недоліки реформи.

Плюси реформи

Саме технічні умови були головним корупціогенним фактором у механізмі підключення. Обленерго, які видавали технічні умови, мали змогу виставляти завищений, обґрунтований або занижений обсяг вимог для приєднання, залежно від уміння замовника «домовлятись». Тому часто існували офіційна та неофіційна частини вартості приєднання.

Тепер замовник оплачує замовлену потужність приєднання та лінійну складову за ставками, затвердженими НКРЕКП. Отже, замовник може попередньо вирахувати вартість приєднання, а розподільча компанія не має права відмовити йому у приєднанні або виставити будь-які додаткові умови.

Ставки рахують за даними операторів системи розподілу окремо для кожної їхньої територіальної одиниці, застосовуючи коефіцієнти завантаженості підстанцій.

Отже, є стимул приєднуватись там, де мережі недовантажені. Системі корисно, споживачу дешевше, і навпаки.

Є стимул приєднуватись на вищих класах напруги. Споживачу дешевше, для системи менше втрат в мережах. Це технічно та економічно правильно.

Мінуси реформи 

В методиці не використовується коефіцієнт одночасності. Суть коефіцієнта – чим більше споживачів приєднані до однієї підстанції, тим менше шанс, що вони одночасно використовуватимуть всю свою приєднану потужність. Цей коефіцієнт передбачений ДБН та використовується, наприклад, при проектуванні житлової забудови. Застосування цього коефіцієнта могло б значно зменшити вартість приєднання.

VoxConnector для ІА "Конкурент"

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що зміниться для волинян у постачанні електроенергії з 1 січня 2019, - ЗМІ

Надрукувати
мітки:
коментарів