Поділитись:

У Луцьку п'ятикласниця перехворіла на кір, але до школи її не пускають – потрібне щеплення

Четвер, 31 січня 2019, 14:42

У Луцьку п'ятикласницю, яка кілька років тому перехворіла на кір, не пускають до школи. Бо в неї немає щеплення. 

Про це повідомляє Перший

Батьки запевняють, що після перенесеної хвороби у дівчинки – пожиттєвий імунітет.

Що каже родина

Донька Сергія Берчука навчається у п’ятому класі Луцької ЗОШ №11. Після канікул дівчинка прийшла до школи, однак згодом батькам сказали більше не приводити її до навчального закладу, поки не зроблять щеплення від кору.

Хоча, батьки запевняють – у 2012 році дитина перехворіла на кір, що свого часу підтвердив педіатр. Також дитині зробили аналіз крові на наявність антитіл до кору.

«Результат позитивний, а це означає, що вона не може бути носієм хвороби. Ми пояснили у школі, що дитина більше не захворіє, але там відповіли, що їх це не цікавить, потрібна довідка з поліклініки про те, що щеплення є», - каже батько.

З його слів, родина відмовилась від усіх щеплень для дитини.

«У нас своє бачення. у складі вакцин є ртуть і абортовані диплоїдні клітини ембріонів (тканини людських ембріонів використовувались для виготовлення деяких вакцин лише у 60-х роках минулого століття, – ред.) Серед офіційних побічних ефектів є анафілактичний шок (рідкісна алергічна реакція, яка проявляється удушенням, може виникнути через ліки, їжу, укуси комах, - ред.). Якщо порівнювати дитячу хворобу кір і анафілактичний шок, то мені краще, щоб дитина отримала пожиттєвий імунітет природним шляхом», – переконаний Сергій Берчук.

Що кажуть у школі

У школі №11 знають про те, що дитина раніше хворіла на кір. Однак для захисту від хвороб, кажуть, цього недостатньо.

«Щеплення від кору захищає також від двох інших інфекцій – краснухи і паротиту, і до них у цієї дитини немає імунітету. Тому те, що вона перехворіла на кір, не означає, що дитина може відвідувати навчальний заклад», – пояснює директорка навчального закладу Наталія Гаць.

«Є спільний лист Міністерства охорони здоров’я України і Міністерства освіти та науки, розпорядження Волинської ОДА, в яких є зобов’язання не дозволяти відвідування закладів дошкільної освіти та загольноосвітніх закладів дітям, яким не проведено щеплень, відповідно до календаря. В цьому ж розпорядженні є пункт: «вказати керівникам освітніх установ на персональну відповідальність за дотримання санітарного законодавства». Я цього документу дотримуюсь», – наголошує освітянка.

З її слів, наразі школу не відвідують 20 дітей, в яких немає щеплень КПК (кір, паротит, краснуха), більшість з них – у молодших класах. Такі діти можуть консультуватись щодо навчання з вчителями.

Також 25 січня першокласниця, яка навчається у школі, захворіла на кір. Вона не мала повторної вакцини. Через це від навчання тимчасово відсторонили і її сестру-четвертокласницю.

Що кажуть лікарі

Головна лікарка Луцької міської дитячої поліклініки Оксана Лєщинська каже, що дитина потребує щеплення, відповідно до національного календаря, у будь-якому випадку. Згідно з документом, перенесене захворювання на кір, епідемічний паротит чи краснуху не є протипоказами до щеплення тривакциною.

З її слів, цьогоріч лише протягом січня у Луцьку на кір захворіло 104 дитини, тоді як протягом всього минулого року – 208 і дорослих, і дітей.

«Захворюваність росте лише через одну причину – низький відсоток охоплення щепленнями. Для щеплень в суботу додатково вийшло на роботу два лікарі і чотири медсестри у поліклініках на проспекті Волі і Чорновола. Всіх запросили в інтернеті, у ЗМІ. В результаті прийшло лише 39 людей», – наголошує лікарка.

«Якщо не будемо робити вакцинацію, будемо жити, як країни третього світу в Африці, де під час спалахів приїздить Червоний Хрест і усіх масово щеплює», – додає медик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лише в одному районі Волині не хворіють на кір


 

Надрукувати
мітки:
коментарів