Поділитись:

Підпал у Підгайцях: все, що відомо про резонанс

Четвер, 31 січня 2019, 08:30
Підпал у Підгайцях: все, що відомо про резонанс

У ніч на 30 січня підпалили майно родини голови Підгайцівська ОТГ Юрія Семенюка.

Згорів екскаватор та два автомобілі: DAF 105, Iveco 420 та екскаватор EQ.

Відповідно до даних камер відеоспостережння, підпалювач працював о 3:00 ночі. Попри те, що у ніч був густий туман, на відео видно одну з постатей, що рухається на території, де розміщувалися авто. Зі слів Семенюка, на інших відео також помітна інша постать. Підпалювачі перестрибнули через огорожу та влаштували пожежу.

Підпал у Підгайцях: все, що відомо про резонанс

Машина згоріла, коли на місце прибув голова. А екскалатор догоряв при ньому.

Підпал у Підгайцях: все, що відомо про резонанс

Потерпілий вважає, що такі дії – політична розплата зі сторони політичних опонентів із партії "УКРОП". Він також підозрює, що його прослуховували останнім часом та вели стеження. Як відомо, нещодавно Семенюк виграв вибори на посаду голови ОТГ, а кілька депутатів з місцевої ради перейшли з лав "УКРОПу" до «Солідарності».

Юрій Семенюк так висловився про депутата Олександра Бляшука, який досі в "УКРОПі":

«Нормальний хлопець, я до нього не маю ніяких питань. Тільки він недавно прийшов і каже: "Щось таке робиться, що укропівці переходять в БПП". А я йому: "А хто ж в такій партії буде, якщо ви брудом займаєтеся?". На що він мені відповів: "Ну ви ж думайте, що може й бути далі щось..." Особисто в мене доказів нема, але..."

Сам же ж Бляшук відповів, що «не казав, що може далі бути щось. Це вже щось дописано».

«Ми говорили про вихід депутатів, і я підсміював, що до мужчин «ліпнуть» дівчата. І все. Нічого такого ми не говорили. Всі хочуть почути, що я приїжджав з погрозами. Я не така людина, що маю якийсь вплив. В мене немає великого бізнесу і немає впливу на сільські ради, я там один депутат. Я не голова партосередку Луцького району, я не голова області, я просто рядовий депутат. Я приїхав, ми спілкувалися про мій округ, про подальшу роботу, жартували, пили каву і нічого такого», – пояснив Бляшук.

Підпал у Підгайцях: все, що відомо про резонанс

Після підпалу о 6:00 ранку Юрій Семенюк зателефонував до голови Волинської облдержадміністрації Олександра Савченка, який був у відпустці в той час. Реакція голови була швидка: Савченко вже відклав свою відпустку та повернувся у Луцьк, аби зібрати нараду із силовиками. 

«Враховуючи обставини підпалу, є всі підстави вважати, що ця надзвичайна подія є продовженням серії підпалів та нападів на волинських активістів, які вже скоювала певна група осіб», – йшлося у повідомленні з адміністрації. 

Також Савченко розглядав варіант звернення до Президента України з вимогою відправити на Волинь силовиків із центральних апаратів правоохоронних органів для відновлення правопорядку. 

А вже за кілька години по тому на прес-конференції голова Волинської ОДА порівняв Волинь із Чикаго 30-тих років.

Підпал у Підгайцях: все, що відомо про резонанс

«Звертаюся до намісників Палиці (голова Волинської обласної ради, – К.)  Не чіпайте людей, які повірили мені і владі. Хочете, паліть машину мені. Люди рано чи пізно піднімуться, і підніму їх я. Однозначно. Бруд, який на мене ллється, мене абсолютно не цікавить», – заявив губернатор Волині. 

Потому він висловив здивування в тому, що за останні роки в області було понад 60 підпалів, які так і не були розслідувані. А на завершення сказав: «Я оголошую війну "УКРОПу"».

У поліції за фактом пошкодження майна відкрили кримінальне провадження за порушення ч. 2 ст. 194 Кримінального кодексу України. Санкція статті визначає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до десяти років. Слідчі поліції Волині розглядають декілька можливих версій щодо скоєння підпалу. Серед них, зокрема, підприємницька діяльність родини власника транспортних засобів, а також політична або фінансово-господарська діяльність посадової особи одного із органів місцевого самоврядування.

Зі сторони УКРОПу ситуацію прокоментував для «Першого» очільник фракції у Луцькій міській раді Ігор Поліщук: «Такі заяви – не рівень голови Волинської ОДА. Вони дискредитують саму посаду, не лише Савченка, зменшують його і без того невисокий авторитет. Думаю, це пов’язно з тим, що найближчим часом – президентські вибори».

Надрукувати
мітки:
коментарів
11 квітня 2024
15:25
09 листопада 2022
19 жовтня 2022
15:55
23 жовтня 2021
03 жовтня 2021
02 жовтня 2021
13:22
30 вересня 2021
29 вересня 2021
18:00
10:38