Поділитись:

Де межа між фліртом і сексуальними домаганнями?

Середа, 30 січня 2019, 20:00

Сучасний світ інколи дивує своїми (на перший погляд) очевидними речами і змушує задуматися над ними. В усталеному понятті флірт і домагання – це різні поняття, де одне – не може нашкодити здоров’ю людині, а інше – тягне за собою чимало негативних наслідків. Однак тонкощі, межі та обриси можуть мати хиткий і нечіткий конкур, тож віднайти межу між фліртом та домаганнями «Конкурент» спробував за допомогою професійних експертів.

Що кажуть юристи?

Зі слів правозахисниці Богдани Боднарук, сексуальне домагання – це залякування, знущання або примус до дій сексуального характеру, також небажана або неналежна обіцянка винагороди в обмін на сексуальні послуги, інші усні або фізичні (обійми, дотики, напад з метою зґвалтування) переслідування сексуального характеру. І в більшості сучасних правових контекстах сексуальне домагання є незаконним.

А флірт – це соціальна, а іноді навіть сексуальна активність, манера поведінки, що містить вербальну або письмову комунікацію, мова тіла, спрямована привернути увагу та продемонструвати зацікавленість особи у розвитку, продовженні та поглибленні стосунків.

«Отже, основна різниця між фліртом та сексуальним домаганням полягає у тому, що сексуальне домагання полягає у фізичному або психологічному змушенні до відносин, в той час,як флірт має на меті звернути увагу на себе або зацікавити собою іншу особу», – пояснила правозахниця.

Та додала, що стаття 154 Кримінального кодексу України говорить, що примус жінки або чоловіка до вступу в статевий зв'язок з боку людини, від якої ця жінка або чоловік залежить матеріально або службово, тягне за собою штраф до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешт на строк до шести місяців.

«За обтяжливих обставин, покаранням може бути арешт на строк до шести місяців або обмеження волі до трьох років», – уточнила Богдана Боднарук.

Що каже поліція?

Із відповіді на запит Головного управління національної поліції у Волинській області стало відомо, що у 2018 році територіальними підрозділами ГУНП області зареєстровано 24 факти звернення громадян про вчинення злочинів, передбачених Розділом IV «Злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості» Кримінального кодексу України, з них 5 фактів щодо вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ст. 152 КК України (Зґвалтування).

* * *

Зі слів психологів, коли ви стали жертвою сексуальних домагань, варто не ігнорувати їх або жартувати, а миттєво реагувати. Варто висловити неприпустимість дій або ж звернутися до захисників чи відповідних структур, які можуть вжити певних заходів до кривдника.

ЧИТАТИ ТАКОЖ:  Дозвіл на секс: вступили в дію правки до Кримінального кодексу

Надрукувати
мітки:
коментарів