Поділитись:

Кесарю – кесареве: чи може церква агітувати за вакцинацію

Вівторок, 29 січня 2019, 16:00

фото ілюстративне 

На Львівщині священиків просять під час проповідей закликати людей до вакцинації проти кору. Із відповідним зверненням до духовенства звернувся голова Львівської облдержадміністрації Олег Синютка. 

На Волині до цього не дійшло, однак волинські священнослужителі запевнили: церква має свої завдання, а медики – свої. Тож втручатися з таким питання в церкву держава не повинна. 

Речник Волинської єпархії Православної церкви України, настоятель Жидичинського монастиря Константин Марченко зазначив, що держава не має стосунку до церкви, тому такі прохання, як-от на Львівщині, – абсурд. Хоча, зауважив, що церква до вакцинації ставиться позитивно. 

"Мені здається, у нас є свої завдання, а в медиків – свої. Завдання церкви – закликати людей бути тверезомислячими і думаючими, щоб люди не були рабами", – наголосив священнослужитель. 

Речник Волинської єпархії Української православної церкви (в народі – Московського патріархату) Олег Точинський теж здивувався, чому чиновники звертаються до священиків щодо такого питання. І додав, що вакцинація – це особиста справа кожного. 

"Люди мають серйозні підстави не довіряти тим вакцинам, які завезені в Україну. І всі прекрасно розуміють, що деякі із них далеко не є якісними. Багато хто відчув це на власних дітях. Тому люди мають право принаймні знати, які ці вакцини, з чого вони складаються тощо. Адже якість вакцини індійської і якість вакцини голландської – це різні речі. Люди повинні знати те, чим вакцинують їх і їхніх дітей. І якщо держава на сьогодні не здатна закупити якісну вакцину, то вона повинна говорити: є ось така вакцина, але ви можете замовити собі з Європи, до прикладу. Я думаю, такий варіант значно спростив би цю проблему", – розповів Олег Точинський. 

Також він наголосив: церква лікує душу, а не тіло. 

"Ми в церкві стараємося душу лікувати. За лікування тіла відповідає медицина, тобто ми в ці питання не маємо права й втручатися. Медики своє знають, вони знають, як чинити і що робити", – зазначив священнослужитель. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів