Поділитись:

Не кожен вчитель є педагогом, – Ігор Лікарчук

Понеділок, 28 січня 2019, 14:50
Не кожен вчитель є педагогом, – Ігор Лікарчук

В закладах освіти працює чимало людей, які мають диплом про здобуття вчительського фаху, але педагогам апріорі не є. Їхні непрофесійні та антипедагогічні дії стають причиною конфліктних ситуацій, які можуть закінчитися злочином.

Про це у своєму блозі у Facebook написав український освітній діяч, екс-керівник Українського центру оцінювання якості освіти  Ігор Лікарчук.

Ігор Лікарчук зазначає, що йдеться не про знання вчителем свого предмету, як про їхню абсолютну неспроможність бути вчителем.

"Вони не люблять і не поважають учнів. Вони не володіють елементарними знаннями з основ дитячої та вікової психології. Вони не навчені спілкуватися та володіти своїми емоціями. Вони не уміють знайти підхід до кожної дитини", – зауважив він.

Для багатьох педколективів можливість позбутися "складного" учня є найбільш бажаним варіантом розвитку конфліктної ситуації. Часто взаємодія "школа-батьки" будується або на протиставленні та взаємних звинувачення, або на матеріальних засадах, і дуже рідко – на засадах партнерства у спільній справі.

"А там, де партнерства і справжньої педагогіки немає, то починають працювати інші способи розвязання конфліктних ситуацій, сутність яких полягає в психологічному і навіть у фізичному насиллі стосовно учнів. У такому випадку наслідки не примушують себе довго чекати. Бо і учень, і його батьки сьогодні не ті, якими вони були навіть десять років тому. Люди цілком справедливо та обєктивно вимагають до себе та своїх дітей поваги і розуміння. А школа такої поваги та розуміння у багатьох випадках забезпечити не здатна", – зазначив Ігор Лікарчук.

Причиною такого явища є не тільки соціальні чинники, а й зниження професійного рівня педагогічних кадрів. В Україні підготовка фахового вчителя замінена на підготовку ремісника для освіти, а педагогічна наука давно працює лише сама на себе, а не на сучасну освіту. Багато із того, що називається "реформами", стосується лише форми і процесу, а не змісту та глибини педагогічного впливу. 

"Натомість, в цій ситуації ми не знаходимо іншого, як волати – "захистимо вчителя". А чи не буде краще, коли нарешті почнемо щось робити для того, щоб захистити та очистити освіту від непрофесіоналізму та випадкових у ній людей. І не будемо платити однакову зарплату справжньому вчителю і тому, хто таким бути не хоче або не здатний", – резюмував він.

Нагадаємо: в одній зі шкіл Оболонського району Києва батько школяра жорстоко побив вчителя фізкультури.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МОН вимагає покарати батька, який побив учителя фізкультури

Надрукувати
мітки:
коментарів