Поділитись:

Мінекономрозвитку хоче закрити сім державних цільових програм

Понеділок, 25 квітня 2016, 13:08

Міністерство економічного розвитку і торгівлі України проаналізувало стан виконання державних цільових програм у 2015 році та дійшло висновку, що цей механізм не став дієвим і ефективним інструментом розв'язання нагальних проблем.

У 2015 році Україна здійснювала 38 державних цільових програм, загальний обсяг фінансування яких становив 51,9 млрд грн (з них 29,8 млрд грн – кошти державного бюджету). Фактичний обсяг фінансування склав лише 26,2% від запланованого, – повідомляє прес-служба відомства.

"Основним джерелом фінансування цільових програм досі є державний бюджет, хоча за задумом більш ніж на 70% вони повинні фінансуватися з інших джерел: за приватні кошті чи залучені за кордоном", - підкреслила перший заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України Юлія Ковалів.

Аналітики Мінекономрозвитку зазначають, що суттєва різниця між запланованим і фактичним фінансуванням держаних цільових програм не дає можливості досягти мети, тому результати впровадження програм у багатьох випадках не відповідають очікуваним, навіть тоді, коли бюджет виконується повністю.

Аналіз програмних документів також засвідчив, що жодна державна цільова програма, всупереч вимогам, не містить методики оцінки ефективності її виконання, що повинна бути розроблена замовником програми. Як наслідок, державні замовники (якими зазвичай виступають міністерства або інші ЦОВВ) спрямовують кошти на заходи, які найлегше здійснити в рамках програми: міжнародний обмін, друк матеріалів, проведення круглих столів, тощо. Крім того, інформація про стан виконання програми в більшості випадків не є загальнодоступною і не дозволяє громадськості контролювати хід роботи.

"Ми не вирішуємо проблеми, а розпорошуємо бюджетні кошти на неузгоджені між собою програми, які не мають чітких KPIs", - наголосила Юлія Ковалів.

Мінекономрозвитку виступає за раціональне використання бюджетних коштів і пропонує:

  • достроково припинити виконання 7 цільових програм, у відповідності з вимогами статті 14 Закону "Про державні цільові програми";
  • зобов'язати замовників чинних та майбутніх програм розроблювати методики оцінки їхньої ефективності;
  • виключити з програм фінансування на задачі, які дублюють функції центральних органів виконавчої влади;
  • обов'язати замовників програм подавати інформацію про реальні можливості небюджетного фінансування, яке вони можуть залучити.
Надрукувати
мітки:
коментарів