Поділитись:

Знахідка меча ХІV ст. у Львові виявилась фейком

П'ятниця, 25 січня 2019, 21:40
Знахідка меча ХІV ст. у Львові  виявилась фейком

Новина про знахідку середньовічного меча у Львові виявилася фейком, а точніше звичайним промоційним матеріалом. 

Про це розповідає galinfo.

У матеріалі сенсаційно знахідки йдеться про те, що підприємці, які хочуть відкрити у цьому приміщенні черговий заклад громадського харчування, під час проведення комунікацій виявили меч ХІV ст.

Гал-інфо тісно співпрацює з археологами, тому наше видання одразу запідозрило фальсифікацію. Усі, хто хоча б раз в житті бував на розкопках і бачив речі з металу, які щойно витягли із землі, орієнтуються у якому стані бувають подібні знахідки.

Ми показали відео про знахідку кільком фахівцям археології і вони підтвердили наші здогадки – меч відчищений та законсервований, а отже знахідку зробили значно раніше.

Окрім того, приміщення на площі Ринок є в пам’ятко-охоронній зоні та занесене до списку Світової спадщини ЮНЕСКО. А це означає, що будь-які роботи у цьому підвалі мали виконувати виключно археологи.

Гал-інфо звернулося за коментарем до директора НДЦ «Рятівна археологічна служба» ІА НАН України Олега Осаульчука. Саме ця структура забезпечує проведення археологічного нагляду у Львові. Досвідчені археологи, які є працівниками РАС, зробили не одне сенсаційне відкриття під час археологічних робіт у місті.

У коментарі Олег Осаульчук повідомив, що археологи на об’єкті не працюють.

«До нас не зверталися власники приміщення щодо проведення археологічних робіт на цьому об’єкті. Хоча, за законом вони повинні були це зробити. Виникає питання: а де були органи охорони культурної спадщини і чому такі роботи проводили без археологів? Наголошую, що потенційно будь-які земляні роботи на території історичного ареалу можуть наражати знахідки такого типу на небезпеку через нефахове проведення робіт.

Знахідка справді унікальна, але зовнішній вигляд меча не вказує на те, що його знайшли нещодавно. Можливо він походить з іншого місця. Оскільки ми не знаємо про справжнє місце походження меча, то виникають побоювання, чи взагалі не йдеться про легалізацію знахідки скарбошукачів», – наголосив Олег Осаульчук.

Із публікації видання «Шпальта» дізнаємося, що підприємець, який проводить роботи на пл. Ринок, виходець із Чернівців Сергій Ткачук. Він розповів цьому виданню, що крім меча, на об’єкті виявили ще низку старовинних предметів.

«Під час прокладання комунікацій і ремонтних робіт з облаштування нового закладу ми знайшли низку старовинних предметів, починаючи від патронів, старовинних пляшок з-під вина чи пива і закінчуючи мечем та іншими артефактами. Меч, який ми знайшли, наразі вивчають у Львівському історичному музеї», – сказав Сергій Ткачук у коментарі «Шпальті».

Такий коментар є свідченням того, що підприємець своєю діяльністю порушує законодавство України і навіть не приховує цього, а навпаки – пишається.

Натомість, Олег Осаульчук наголошує, що згідно із законодавством, виконавець робіт, у випадку виявлення археологічної знахідки, мав повідомити про це орган охорони культурної спадщини і призупинити роботи.

«Відновити їх можна лише після проведення археологічних розкопок та окремого дозволу від органів охорони культурної спадщини. Тож питання: чи таке звернення взагалі було?», – наголосив Олег Осаульчук

Щодо самого приміщення, то те як воно отримало власника також викликає багато запитань.

Відомо, що нові власники підвального приміщення на площі Ринок, 5 вичистили його без жодного археологічного нагляду та без пам’яткоохоронців. Хто знає що насправді там могли знайти археологи і що ми втратили назавжди. Скандал із руйнування пивниць та готичних склепінь на площі Ринок дійшов навіть до Мінкульту. Минулого року на цей об’єкт приходив начальник управління культурної спадщини  Міністерства культури України Олександр Єпіфанов, але результатів це не дало і пам’ятку продовжили нахабно знищувати.

Для того, щоб з’ясувати, що ж це за меч, Гал-інфо звернулося до заступника директора з музейного розвитку Львівського історичного музею Юрія Сілецького.

«Ми не даємо офіційних коментарів з цього приводу, оскільки не було знахідки меча. Офіційні коментарі можуть давати лише автори цього ролика», – сказав Юрій Сілецький.

Однак, він підтвердив, що на відео зображений справжній меч періоду ХІV-ХV ст.

«На відео є наш працівник, який коментує справжній меч з наших фондів. Він не потрапляв і не був знайдений у підвалі цього закладу. В нас є практика, коли ми даємо наші музейні предмети на підставі офіційних звернень для відеозйомки», – сказав Юрій Сілецький.

Тобто, як пояснив заступник директора, підприємець просто оплатив надання експонату для зйомки відео.

Таким чином, розтиражована новина є комерційним промороликом для майбутнього розважального закладу, яку не перевіривши поширили всеукраїнські ЗМІ.

Також Гал-інфо звернулось за коментарем, до головного редактора ZAXID.NET Олега Ониська.

«Ми самі були здивовані тим, що це поширили багато загальноукраїнських видань як реальну новину, адже у нас було чітко зазначено, що це рекламна, промоційна публікація, яку готували у рекламному агентстві «Люкс». Очевидно, київські журналісти дуже неуважні, якщо не спромоглися відрізнити рекламну публікацію і видали її за реальну новину. До честі, львівських колег жоден місцевий сайт не подав цю інформацію як реальну новину», – пояснив нам Олег Онисько.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поліція підтвердила, що інформація про захоплення голови волинської громади – фейк

Надрукувати
мітки:
коментарів
13 квітня 2024
09 квітня 2024
23 березня 2024
15 березня 2024
08 березня 2024
15 лютого 2024
07:17
23 січня 2024
30 грудня 2023
29 грудня 2023
08:45
04 грудня 2023