Поділитись:

Скільки грошей і звідки везуть до України заробітчани

П'ятниця, 25 січня 2019, 21:02

Міжнародна організація з міграції (МОМ) зазначає, що для країн Південно-Східної та Східної Європи і Центральної Азії трудова міграція є одним з важливих джерел розвитку економіки, часом набагато істотнішим, ніж інвестиції і державні кредити.

Як приклад МОМ наводить якраз Україну, – пише "Сегодня". 

"Економіки багатьох країн в рамках регіону ПСЄСЄЦА підтримуються грошовими переказами з боку мігрантів їхнім родинам, які залишилися вдома. Вони представляють великий потенціал для розвитку країн походження, хоча це на сьогодні залишається в значній мірі невивченим. Загалом грошові перекази втричі перевищують офіційну допомогу в цілях розвитку (ОДР), тоді як в деяких країнах вони набагато більше ОДР та прямих іноземних інвестицій (ПІІ), разом узятих. Наприклад, 2017 року українці отримали 12,1 млрд доларів США як грошові перекази, 2,4 млрд доларів як ПІІ і 1,5 млрд доларів як ОДР", – йдеться в одному з досліджень МОМ.

Щодо невивченості питання МОМ, схоже, зовсім права. Причому невивченим залишається не тільки не тільки вплив трудової міграції на економіку, а й, власне, суми, які надходять в країну від "заробітчан". Якщо за даними МОМ сума закордонних грошових переказів 2017 року становила 12,1 млрд доларів, то дані НБУ набагато скромніше: 9,3 млрд доларів. І навіть ця сума становить понад 8 % ВВП за 2017 рік. Якщо ж вірити даним МОМ про 12,1 млрд дол. – це становить майже 11 % українського ВВП.

У Нацбанку визнають: їхні дані можуть бути заниженими.

"Складання статистики приватних переказів – складніше завдання, порівняно з іншими компонентами платіжного балансу, оскільки необхідно комбінувати різні джерела інформації (дані фінансового сектора, опитування трудових мігрантів, оцінки на підставі моделі даних), залежно від наявності тих чи інших даних. У багатьох випадках це призводить до недооцінки обсягів і асиметрії в даних різних країн. Основним джерелом даних для розрахунку є дані звітності про приватні грошові перекази через банки та міжнародні платіжні системи, скориговані на обсяги неформальних переказів", – повідомили в НБУ.

Проте, якщо користуватися статистикою НБУ, можна скласти уявлення про те, до яких країн зараз українці їдуть на заробітки, звідки привозять найбільше грошей і чи змінюються потоки.

Наприклад, популярність Польщі як країни для працевлаштування, що виросла останні роками, чітко простежується зі зміни сум грошових переказів від року до року. За даними НБУ, частка цієї країни в загальній кількості приватних грошових переказів 2017 року становила 33,6 % (до України надійшло 3,1 млрд дол.). А 2015 року вона дорівнювала лише 19,1 % (1,3 млрд дол.). Стосовно 2018 року, то частка надходжень з Польщі залишилася практично незмінною (2,7 млрд дол. за підсумками 9 місяців). Це свідчить про те, що обсяг трудової міграції туди більше не зростає. Однак поки і не знижується.

А ось надходження з Росії показують істотне скорочення. Якщо 2015 року частка Росії в обсязі приватних переказів була такою ж, як і частка Польщі – 19,1 % (1,3 млрд дол.), то до 2017 року вона скоротилася до 13,9 % (ті ж 1,3 млрд дол.). За 9 місяців 2018 року частка РФ знизилася ще більше – до 10,7 % (0,8 млрд доларів).

Взагалі, за даними НБУ, ТОП-10 країн, з яких до України надходять найбільші обсяги приватних переказів, за останніх 4-5 років не змінився. До списку, крім Польщі та Росії, традиційно входять США, Чехія, Італія, Велика Британія, Німеччина, Кіпр, Ізраїль і Греція.

Цікаво, що цей список не збігається з рейтингом європейських країн, які видають українцям найбільше посвідок на проживання для працевлаштування. Так, серед європейських країн найбільше посвідок на проживання для працевлаштування 2017 року українці отримали в Польщі, Чехії, Угорщині, Литві, Данії. Але, наприклад, Угорщини взагалі немає в списку перших 28 країн світу, звідки до України надходить найбільше переказів.

Такі відмінності можуть свідчити в тому числі і про різницю в заробітку, витрат на проживання в тій чи іншій країні і від того, якими каналами надходять перекази і наскільки точний ведеться підрахунок.

Наведений вище рейтинг країн складено з урахуванням як офіційних каналів надходження грошей (через банківську систему, через міжнародні платіжні системи), так і неофіційних (передача водіями автобусів, співвітчизниками і т.п.). Якщо ж судити про гроші, що надходять тільки офіційними каналами, країни істотно міняються місцями в рейтингу. За сумами переказів через офіційні канали рейтинг виглядає так: США, Велика Британія, Німеччина, Кіпр, Ізраїль, Польща, Росія, Італія, Греція, Віргінські острови.

Наприклад, Польща, чий "внесок" в економіку України через канали перекладів оцінювався 2017 року в 3,1 млрд доларів, офіційними каналами передає сюди тільки 124 млн дол. А ось з США вся сума переказів – 679 млн – надходить офіційними каналами. З чого можна зробити висновок: переказ грошей між прикордонними країнами менш точний через те, що частина переказів робляться в обхід офіційних платіжних систем.

Якщо говорити про динаміку переказів через всі можливі канали, то за 2017 рік найбільший приріст показав Ізраїль – 163,7 %. Але за підсумками трьох кварталів 2018 року сума переказів до України збільшилися лише на 30 %.

Також істотний приріст обсягу переказів 2017 року показала Польща – 156,5 %. А ось за три квартали 2018-го приріст становив лише 20 %.

Третє місце щодо збільшення обсягів переказів 2017 року зайняла Туреччина – 150%. Причому 2018-го вона ще більше наростила темпи – до 154%.

Серед тенденцій 2018 року – помітне збільшення обсягів надходжень з Чехії, Великої Британії, Німеччини, Віргінських островів, ОАЕ, Сінгапуру. Обсяги надходжень з цих країн різні, але суттєве збільшення обсягів може свідчити про те, що саме ці країни стають для українців дедалі привабливішими в плані заробітків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів