Поділитись:

Волинська ОДА звернеться в СБУ щодо дій "Волиньгаз Збуту"

П'ятниця, 25 січня 2019, 10:50

Волинська обласна державна адміністрація звернеться до управління Служби безпеки України з проханням розглянути законність дій ТОВ "Волиньгаз Збут".

Про це йшлося на засіданні комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій 24 січня 2019 року, – повідомляється на сторінці голови Волинської ОДА Олександра Савченка в мережі Facebook.

Населення є головним споживачем природного газу у Волинській області. За 2018 рік спожито 248 мільйонів кубів на суму 961 мільйон гривень, це становить близько 70 % загального споживання газу в області. Рівень розрахунків – 71,4 %. Цей показник середній по Україні. 

Голова ОДА Олександр Савченко відзначив, що до виконавчої влади області надходять чисельні звернення громадян. Люди скаржаться на громіздкі та незрозумілі форми цих документів. Особливо їх турбують суми в графі «рекомендовані платежі», яка з`явилася нещодавно.

Директор департаменту регіонального розвитку та житлово-комунального господарства облдержадміністрації Андрій Пиріг додав, що споживачі не розуміють, за яким принципом постачальники газу вирішують скільки запропонувати споживачеві переплатити. 

"В багатьох людей виникає бажання взагалі не розраховуватися за природний газ, бо вони не розуміють, за що платити. Мало того, роз`яснювальна робота газівниками не ведеться ні на телебаченні, ні в пресі, ні в інтернеті, ні в самих платіжках. Тому це питання винесене на комісію, бо загрожує постачанню газу в область. Може порушитися субсидійна політика держави. Ситуація серйозна й загрозлива, люди не сприймають рахунки. Масова несплата може призвести до колапсу", – зауважив він.

ТОВ "Волиньгаз Збут" – єдиний постачальник газу для населення в області, тому змінити його громадяни не можуть. Окрім масової несплати, що принесе економічні збитки державі, волиняни можуть позбутися субсидії. 

Зі слів директора ТОВ "Волиньгаз Збут" Миколи Тищука, компанія не може відійти від норм оформлення платіжки, запроваджених постановою НКРЕКП. Однак рекомендований платіж, розрахований за спеціальною формулою, в якій враховується максимально можливе використання газу, дійсно не обов`язковий до сплати.

Комісія вирішила з метою зняття соціальної напруги в області, можливих економічних збитків державі в зв`язку із загрозою несплати споживачів за спожитий природний газ, підготувати звернення до управління Служби безпеки України в області, управління захисту економіки в області Департаменту захисту економіки Національної поліції України з проханням розглянути в межах компетенції законність дій ТОВ «Волиньгаз Збут» та вжити відповідних заходів. А відповідному підрозділу облдержадміністрації було доручено підготувати звернення до Кабінету Міністрів України з проханням врегулювання правової колізії у чинному законодавстві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вся надія "Газпрому" на українських виборців, – Сергій Фурса

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
22 березня 2024
22 лютого 2024
12 лютого 2024
13:15
11 лютого 2024
11:01
06 лютого 2024
25 січня 2024
12 січня 2024
06 січня 2024
29 грудня 2023
25 грудня 2023