Поділитись:

Вся надія "Газпрому" на українських виборців, – Сергій Фурса

Вівторок, 22 січня 2019, 18:20
Вся надія «Газпрому» на українських виборців, – Сергій Фурса

"Газпром", Європа і "Нафтогаз" не можуть домовитися між собою, оскільки мають занадто різні інтереси.

Про це у мережі Facebook написав економіст Сергій Фурса.

Зі слів Сергія Фурси, "Газпром" хотів би продовжити контракт від 2009 року, який закріпив монополію Росії на постачання газу в Україну. 

"А "Газпром" може качати і 100 млрд кубів на рік, і 10 млрд кубів на рік. І головне – ніяких зобов'язань. Адже йому треба поки качати багато, поки Північний Потік 2 цієї статті не запустять. А потім взагалі не качати. І будь-яка формалізація таких відносин згубна. "Газпром" хоче вільні стосунки. Коли він може обіцяти все, що завгодно. Але не записувати це "що завгодно" на папері. "Газпром" хоче "по любові". Поматросити і покинути", – зазначив економіст.

Україні ж потрібно, щоб "Газпром" зобов'язався прокачувати газ через Україну на повну, поки йому потрібна наша труба. А щоб через кілька років не втратити 3 млрд доларів, які надходять від транзиту, Україні вигідно підписати довгостроковий контракт.

"І зробити все, щоб Європа примусила "Газпром" підписати такий контракт. Поки Європі важливий газ, що йде через нашу трубу. І наш важіль – це та пара років, коли "Газпром" потребуватиме повної потужності нашої труби", – вважає Фурса.

Таким чином, інтереси "Нафтогазу" і "Газпрому" абсолютно протилежні.

"Газпром" потай (а іноді і вголос) сподівається, що після виборів менеджмент "Нафтогазу" зміниться. І нові обличчя, або нові старі обличчя, які, звичайно ж, не будуть нервувати населення своєю високою офіційною зарплатою, погодяться підписати короткий контракт. А може, заради цього, заради обіцянок (а не зобов'язань) "Газпрому" качати газ погодяться ще й забути про борг в 2,6 млрд доларів. І поки такі надії у керівництва "Газпрому" є, вони точно не мають наміру домовлятися з поточним менеджментом. Тому наступна зустріч і відбудеться в травні. Коли стане ясно, наскільки безпідставно були надії "Газпрому", – зауважив економіст.

Європа у цій ситуації просто хоче газ.

"І їм все одно, як він буде йти. З якої трубі... І якомусь німцеві не має значення, пройде труба по дорозі по Україні або по дну Балтійського моря. Це Україні важливо, тому що ми позбавляємося доходу. І Польщі важливо. З тієї ж причини. А всім іншим все одно. Вони хочуть просто не замерзнути", – додав Фурса.

"Але поки Європа зробила пропозицію, яка повністю влаштовує Україну. І не влаштовує "Газпром". І це великий успіх, який не можна недооцінювати. Поки Європа грає на нашому боці. І робить пропозицію, яка заснована на українських бажаннях. Тому що там і європейські правила транзиту (ніякої монополії у "Газпрому" на українську трубу, навіть якщо в України і буде зобов'язання по транзиту) і гарантія на прокачку певного обсягу газу. Не смішних 20 млрд кубів, а близько 80-90 млрд. І з такою позицією Європи йти назустріч "Газпрому" в його списку бажань нелогічно. І ясно, що поточний менеджмент "Нафтогазу" не буде цього робити. Як не буде йти на списання 2,6 млрд доларів боргу, що "Газпром" ставить умовою для нових домовленостей. Тому що ці бажання Газпрому повністю суперечать інтересам України.

І вся надія "Газпрому" тільки на українських виборців", – резюмував Сергій Фурса.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Можливості знизити ціну на газ немає", – голова "Нафтогазу"

Надрукувати
мітки:
коментарів