Поділитись:

Де в Україні найвищі пенсії

Неділя, 24 квітня 2016, 12:36
Де в Україні найвищі пенсії

Уряд анонсував підвищення пенсій з 1 травня. За інформацією Пенсійного фонду України, прожитковий мінімум для непрацездатних, а разом з ним і мінімальні пенсії зростуть на 56 гривень.

Підвищені пенсії отримають далеко не всі, а тільки 6,5 мільйона пенсіонерів з 12,3 мільйонів. Ті, чиї пенсії зараз становлять 1074 гривні, можуть сподіватися на травневе підвищення. А ось що буде з пенсіями, розмір яких і зараз не досягає прожиткового мінімуму, а також з виплатами пенсіонерам - в уряді сказати не можуть. Про те, які ж пенсії отримують зараз в різних регіонах України і як відрізняються пенсії у різних категорій пенсіонерів, інформує видання "На пенсії".

Три факти про пенсії у 2016 році

Пенсії у цьому році можуть зрости не двічі, як заплановано в Держбюджеті, а більше. Екс-міністр соціальної політики Павло Розенко заявляв, що якщо знайдуться додаткові кошти, то українці можуть сподіватися на позапланове підвищення пенсійних виплат. При цьому він зазначив, що Міжнародний валютний фонд не буде проти такого кроку українського уряду.

Уряд планує збільшити соціальні стандарти у 2017 році на 2% вище за рівень інфляції. Згідно з прогнозами, показник інфляції в наступному році становитиме 8%.

У минулому році припинили виплату пенсій 22 тисячам українцям, які померли.

"Якщо взяти демографічну ситуацію, порівняти попередній рівень смертності в Донецькій і Луганській областях, виплати у зв'язку зі смертю мали б припинити як мінімум 70-80 тисячам осіб, а ми маємо тільки 20 тисяч", - зазначив Павло Розенко.

Пенсіонерів стає більше?

За рік кількість пенсіонерів в Україні збільшилася більш ніж на 165 тисяч. При цьому, майже у всіх областях відзначається скорочення кількості одержувачів пенсій, за винятком трьох - Донецькій, Луганській і Харківській. У Донецькій області стало більше на 169,8 тисяч пенсіонерів, в Луганській - на 71,3 тисячі, а в Харківській - на 38,6 тисяч.

Чому ж в одних областях кількість пенсіонерів скорочується, а в інших - зростає? Екс-міністр соцполітики Павло Розенко неодноразово заявляв про те, що з окупованих бойовиками територій Луганської та Донецької областей не надходить інформація про померлих пенсіонерів. Відтак Пенсійний фонд вважає цих людей живими і продовжує нараховувати їм пенсії, хоча і не виплачує. У результаті проведення верифікації (перевірки законності отримання пенсій і соцвиплат), виявлені тисячі так званих мертвих душ. Тому нинішні статистичні дані щодо Донецької та Луганської областей значно відрізняються від реального стану і будуть змінені після закінчення верифікації.

Що стосується пенсійних виплат, то за рік розмір середньої пенсії зріс на 118,68 гривень. Значно збільшився цей показник у Житомирській, Чернігівській та Волинській областях. Однак розмір середньої пенсії в цих регіонах далеко не найвищий. Як і рік тому, найбільший розмір середніх пенсій зазначається в Донецькій, Дніпропетровській і Луганській областях. А найнижчі пенсії зафіксовані в Закарпатській, Тернопільській і Чернівецькій областях.

Де в Україні найвищі пенсії

Середній показник пенсійної виплати тішить не багатьох одержувачів пенсій. Більш ніж півмільйона українців продовжують отримувати пенсійні виплати нижчі, ніж мінімальний прожитковий мінімум, а отже, нижчі за мінімальну пенсію.

Надрукувати
мітки:
коментарів