Поділитись:

Міжконфесійні конфлікти на Волині: хто, де й куди перейшов

Понеділок, 21 січня 2019, 15:15

на фото – храм в селі Скобелка Горохівського району 

На Волині за останні дні одразу декілька громад намагалися перейти до новоствореної Православної церкви України. 

Про те, як усе відбувалося, розповів речник Волинської єпархії Української православної церкви (Московського патріархату) Олег Точинський у Facebook. 

Як зазначив він, "найяскравіше" себе проявили у селі Скобелка Горохівського району. 

На храмовому подвір'ї зібралися члени громади під кінець недільної божественної літургії. Прихильники ПЦУ вимагали проведення зборів, темою яких був перехід від УПЦ (МП). Ініціаторам переходу у ПЦУ було запропоновано сформувати групу осіб із семи чоловік, яких було запрошено на цивілізовані перемовини щодо подальшого розв'язння ситуації. Декан ПЦУ Горохівського району Андрій Сидор у перемовинах брати участь відмовився, назвавши їх провокацією, – розповів Олег Точинський. 

Із його слів, прихильникам ПЦУ запропонували скористатися нормою закону № 4128, яка передбачає допустимість звершення почергових богослужінь, коли виникає конфліктна ситуація на тій чи іншій парафії. Норму закону №4128 винесли на громадське голосування. Натовп, який був налаштований проти УПЦ, проголосував проти почергового богослужіння. 

Після цього мешканці села зібрали підписи і покинули подвір'я храму. А члени Свято-Миколаївської громади УПЦ (МП), своєю чергою, одноголосно проголосувала за свою приналженість до Української православної церкви під керівництвом митрополита Київського і всієї України Онуфрія.

Щось схоже відбувалося у місті Берестечко Горохівського району. Там під Свято-Троїцьким собором УПЦ (МП) також відбулися "збори". Зі слів Точинського, кілька днів тому прихильники ПЦУ у Берестечку провели аналогічні збори у міському клубі, участь в яких взяв місцевий представник ПЦУ. Однак релігійна громада УПЦ (МП) міста Берестечка залишилася там, де і була.

Невирішеною залишилася ситуація  в селі Кутрів Горохівського району. Місцеві прихильники ПЦУ провели збори, проголосувавши про перехід. Однак, на парафії поки що діє священик УПЦ (МП), який не висловив згоду з обраним активістами курсом. Ситуація зависла у повітрі, – зазначив Олег Точинський. 

Аналогічна ситуація у селі Нічогівка Маневицького району. Тут теж хотіли запровадити почергові богослужіння, однак цього не сталося. 

"У селі Брониця Камінь-Каширського району після недільного богослужіння прихильники ПЦУ таки захопили місцевий храм на честь Різдва Іоанна Предтечі, виламавши замки у дверях та замінивши їх на свої. Фактично будівля зараз перебуває у стані незаконного заволодіння групою осіб", – пояснив священнослужитель. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назва ПЦУ – неправильна, – Філарет

Надрукувати
мітки:
коментарів