Поділитись:

Які продукти в Україні підробляють найчастіше

П'ятниця, 18 січня 2019, 19:36
Які продукти в Україні підробляють найчастіше

В Україні найчастіше підробляють вершкове масло і згущене молоко, замінюючи в них молочний жир на рослинний, варену ковбасу і сосиски, замінюючи м'ясо соєю, а також сири.

Про це повідомив голова правління "Науково-дослідного центру незалежних споживчих експертиз ТЕСТ" Валентин Безрукий, – пишуть Українські національні новини. 

"Вершкове масло – це один з найбільш фальсифікованих продуктів, тому що найбільш фальсифікований продукт – це згущене молоко", – зазначив експерт.

Із його слів, на сьогодні на ринку практично не залишилося натурального згущеного молока через прагнення виробників здешевити виробництво і зробити рентабельний продукт, оскільки молочний жир – досить дорогий компонент молочних продуктів, відповідно, більш високожирні продукти фальсифікуються частіше. 

У той же час, звичайне молоко – як однокомпонентний продукт – не фальсифікують, не було зафіксовано випадків фальсифікату в йогуртах, мало фальсифікату серед представленої на ринку сметани, проте кефір часто не є таким через відсутність кефірних дріжджів. Під виглядом кефіру, як уточнив експерт, в Україні дедалі частіше продають звичайний йогурт. 

Серед ковбасних виробів експерт виділив варену ковбасу і сосиски, технологія виготовлення яких дозволяє масово замінювати м'ясо в продукті іншим, більш дешевим, сировиною, без шкоди смаковими якостями.

Крім того, із його слів, досить часто фальсифікуються тверді сири, враховуючи ті, що продаються у великих супермаркетах.

"Є ряд виробників, які просто на цьому спеціалізуються", – уточнив Безрукий.

При цьому він додав, що більш дорогі сорти сиру фальсифікуються частіше, ніж дешевші – такі як, наприклад, моцарелла.

При цьому він пояснив, що чим складніший продукт і чим більше в його складі компонентів, тим легше його фальсифікувати. Наприклад, більш висококласне м'ясо замінити гіршим або взагалі м'ясом іншої тварини. Крім того, більш доцільно для виробника фальсифікувати ті продукти, у яких компоненти дорожчі, проте які користуються щоденним попитом: в основному молочні продукти. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки чашок чаю можна випити за день

Надрукувати
мітки:
коментарів