Поділитись:

Рада врегулювала перехід громад до Православної церкви України

Четвер, 17 січня 2019, 13:11
Рада врегулювала перехід громад до Православної церкви України

Верховна Рада України ухвалила в першому читанні та в цілому законопроект №4128д, яким врегульовується перехід від Української православної церкви так званого Московського патріархату до Православної церкви України.

За відповідне рішення проголосували 229 народних депутатів. Підтримали законопроект і волинські нардепи Ігор Гузь, Ігоро Лапін, Юрій Савчук, Ірина Констанкевич, Степан Івахів. А Сергій Мартиняк був відсутній. 

Як інформують Українські національні новини, документ регламентує перехід релігійних громад з підпорядкування однієї церкви до іншої. Рішення про перехід, відповідно до закону, ухвалюватиметься на загальних зборах релігійної громади. Збори релігійної громади матимуть правомочність в тому випадку, якщо такі збори пройшли у відповідності до статуту цих релігійних громад.

Законопроект врегульовує механізм ухвалення такого рішення. Зокрема, рішення про перехід вважається ухваленим, якщо за таке рішення проголосувало 2/3 громади.

Після того, як громада ухвалила рішення про перехід в підпорядкування іншій церкві, накладається мораторій на відчуження її майна. Мораторій діє до того часу доки юридична процедура переходу не буде завершена.

Нагадаємо: на Волині громади активно переходять до ПЦУ. 12 січня громада Різдва Пресвятої Богородиці в с. Мизове Старовижівського благочиння рішенням загальних зборів ухвалила перейти до ПЦУ. 13 січня парафіяльні збори відбулися в с. Новостав на Горохівщині. Громада Різдва Пресвятої Богородиці разом із настоятелем священиком Віктором Павленком стали частиною Православної церкви України.  

Свято-Михайлівська парафія в с. Красноволя, що на Маневиччині, виявила бажання долучитися до Православної церкви України, а 13 січня не допустила очільника єпархії та інших священнослужителів УПЦ "МП" до свого храму, зокрема колишнього настоятеля, що не підтримав рішення більшості мирян. 14 січня вперше відбулася Божественна літургія в храмі Різдва Пресвятої Богородиці с. Мерва – парафії, яка 7 січня влилася в ПЦУ

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Процес переходу до ПЦУ триватиме не один рік, – експерт

Надрукувати
мітки:
коментарів