Поділитись:

Чому в Луцьку здорожчало тепло і коли доведеться платити більше

Середа, 16 січня 2019, 14:15

Майже місяць минув з часу дії нових тарифів на послуги ДКП «Луцьктепло» з централізованого теплопостачання та гарячого водопостачання.

Чому тепло і вода в Луцьку здорожчали і коли прийдеться платити за новими тарифами, – розповіли у прес-службі підприємства.

Як пояснили на КП, перерахунок тарифів проводився коригуванням лише тих складових частин структури тарифів, за якими відбулись зміни цін: газ, електроенергія, зарплата. 

ДКП «Луцьктепло» провело нарахування плати за послугу з централізованого опалення у грудні 2018 року в розмірі 41,14 грн за кв.м. У цю суму враховане споживання послуги за старими тарифами впродовж перших 20 днів грудня та впродовж 11 останніх за новими. Про розмір нарахування плати за послугу з централізованого опалення у січні 2019 року повідомлять додатково. 

Водночас лучанам нагадують, що для зменшення навантаження на сімейний бюджет впродовж опалювального сезону з підприємством можна укласти договір реструктуризації, за яким платежі за послуги з централізованого опалення будуть розбиватися на рівномірні частини на всі 12 місяців замість 6 місяців опалювального сезону.

Кваліфіковану консультацію з питання укладення договору реструктуризації можна отримати, звернувшись в центр обслуговування споживачів, відділ збуту чи юридичний відділ ДКП "Луцьктепло".

Нові тарифи ввійшли в дію раніше, ніж анонсувала НКРЕКП, адже ДКП «Луцьктепло» не підпадає під критерії регулювання НКРЕКП. У серпні 2017 року підприємство перейшло під регулювання Волинської обласної державної адміністрації щодо здійснення ліцензування діяльності у сфері теплопостачання та до виконавчого комітету Луцької міської ради, щодо встановлення тарифів. Так, для ліцензіатів НКРЕКП процедура розгляду, затвердження, оприлюднення та обговорення нових структур тарифів є значно довшою, ніж у ліцензіатів обласних державних адміністрацій, тому тарифи для них ввійшли в дію з 1.01.2019 р.

Однак у "Луцьктеплі" запевнили: як для споживачів, так і для теплопостачального підприємства кращим є швидше приведення тарифів у відповідність. Оскільки під час періоду розгляду тарифів виникають втрати, які пізніше мають бути компенсованими чи споживачами, чи за рахунок міського бюджету у наступному коригуванні тарифів. Як, наприклад, покриття різниці в ціні природного газу, ціна для якого затверджена 1.11.2018 р. З цього ж дня ДКП «Луцьктепло» почало платити за цими цінами. Споживачі ж почали реально платити за цими цінами лише з 21.12.2018 р. У цей період лише за цією статтею витрат накопичено збитків на 15 млн грн. Тому чим коротша процедура, тим меншими є збитки, а виникнення втрат при найкоротшому періоді розгляду тарифів можливо уникнути взагалі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів