Поділитись:

Прощальний бюджет Волиньради

Автор: Андрій Лучик |
Середа, 16 січня 2019, 09:40

Ієронім Босх. Несення хрестаІєронім Босх. Несення хреста

Ви, напевно, теж відчули, як в повітрі запахло паленою гумою? Це укропівські медіа шпетять голову Волинської ОДА Олександра Савченка та його молоду команду. Роблять це так завзято, що губернатор зі своїм оточенням виявилися неготовими до такої несподіваної ласки. (Чому вони були неготовими - це вже зовсім інша історія). 

І якщо ви чули про медійний пакт про ненапад між головою Волиньради Ігорем Палицею та народним депутатом Степаном Івахівим, ви поставили би логічне запитання: а що, пройшла любов, зів'яли помідори? Формально ні. Адже працюють укропівські медіа специфічно. Наприклад, критикуючи заступника голови Дениса П'ятигорця, називають його "помічником одного з депутатів", при цьому уникають прізвища Івахів. 

Звідки ж стільки ненависті? Адже єдине телеінтерв.ю, яке дав Петро Порошенко після призначення Савченка губернатором, було все тому ж Аверсу. Причому в ньому не було запитань ані про офшори, ані про Липецьку фабрику.

Відповідь проста і водночас складна. Бюджет облради. Якщо дуже коротко, то бюджет повинні готувати чиновники ОДА, депутати - розглядати, вносити пропозиції та ухвалювати. Все йшло гладко до моменту останньої бюджетної комісії, в переддень сесії. На ній депутати більшості (а в облраді вона контролюється УКРОПом) перекинули декілька десятків мільйонів гривень на потреби своїх округів, до того ж зняли їх із захищених статей видатків.

Все би нічого, але Волинська ОДА подала позов до суду про скасування цього рішення облради. І тут почалося... А все чому? попередній губернатор Володимир Гунчик, хоч і був впертим, але ламався під натиском важкої швейцарської артилерії. На відміну від нього, Олександр Савченко, який пройшов в міліції 90-ті, авторитетів не має. Тому й може послати в пішу еротичну прогулянку будь-кого. І саме неможливість домовитися викликала таку різку реакцію УКРОПу.

Але УКРОП переграв сам себе. Намагаючись демонструвати на грані фолу свою силу, як це було в Луцькій міській раді з переобранням секретаря та подальшими "господарськими" процесами управління, в облраді більшість напоролася на закон "Про місцеве самоврядування..."

Там є прекрасна стаття під номером 78 - дострокове припинення повноважень ради. А в ній сказано, що раду можна розпустити, якщо вона "прийняла рішення з порушенням Конституції України, цього та інших законів, прав і свобод громадян, ігноруючи при цьому вимоги компетентних органів про приведення цих рішень у відповідність із законом". У частині четвертій цієї статті сказано, що повинно бути рішення суду про визнання актів ради незаконними та висновки відповідного комітету Верховної Ради. І ось тоді Верховна Рада за поданням губернатора може призначити позачергові вибори.

Теоретично, це можна зробити швидко. Настільки швидко, що позачергові вибори в облраду будуть призначені в один день з виборами Президента. І перезавантажена представницький орган Волинського краю цілком ймовірно зможе сформувати іншу більшість. Але найцікавіше, що в ній, можливо, не виявиться Ігоря Палиці.

Ось таким прощальним може виявитися останній бюджет облради.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
22 квітня 2024
19 квітня 2024
18 квітня 2024
13:13
15 квітня 2024
19:01
12 квітня 2024
20 березня 2024
19 березня 2024
15 березня 2024
08:30