Поділитись:

ТОП-5 продуктів, які найбільше подорожчали у грудні

Вівторок, 15 січня 2019, 12:10

У грудні, в порівнянні з листопадом, подорожчало 74 % соціального асортименту продуктів.

Про це в мережі Facebook написав голова асоціації постачальників торгівельних мереж Олексій Дорошенко.

Відбулось зростання вартості всіх видів хліба, макаронів, борошна, манки, ячної крупи, пшона, яловичини, сала, курячого філе, вареної ковбаси, мороженої риби, молока, кисломолочного сиру, сметани, вершкового масла, капусти, цибулі, буряку, моркви й картоплі.

Стали дешевшими 23 % продуктів, що підлягають державному моніторингу. Тобто подешевшала майже чверть продуктів, що є рекордом останніх чотирьох місяців 2018 року, які й були місяцями найвищої інфляції. Це такі продукти, як рис, цукор, гречка, яблука, свинина, тушка курки, а також курячі яйця. 

Не змінилася ціна на соняшникову олію.

ТОП-5 продуктів, які найбільше подорожчали:

  • буряк – на 35 %;
  • цибуля – на 30 %;
  • капуста – на 24 %;
  • картопля – на 18 %;
  • морква – на 8 %.

За грудень макарони подорожчали на 6 %, ячні крупи, пшоно, кисломолочний сир – на 3 %, хліб пшеничний із борошна першого ґатунку, житній хліб, батон, сметана й вершкове масло – на 2 %, пшеничний хліб із борошна вищого ґатунку, ковбаса варена та молоко – на 1 %. Менш, ніж на один відсоток зросли в ціні борошно, манка, яловичина, куряче філе, риба і сало.

На 2 % подешевшали в грудні гречка і яблука, на 1 % – рис, до 1 % – свинина, бройлер курки, яйця і цукор. 

Власне дослідження Асоціації постачальників торговельних мереж показало підвищення в грудні вартості 87 % продуктів (27 найменувань) соціального кошику. Так, буряк подорожчав на 46 %, білокачанна капуста – на 30 %, картопля – на 29 %, цибуля – на 24 %, морква, вершкове масло й яловичина – на 4 %, пшеничний хліб із борошна першого та вищого ґатунку, житній хліб, сметана, кисломолочний сир, куряче філе, сало – на 2 %, пшоно, куряча тушка, варена ковбаса, батон і морожена риба, молоко та соняшникова олія – на 1,5 %, свинина та ячна крупа – трохи більше 1 %. Менше, ніж на відсоток зросла вартість макаронів, манки та борошна. Водночас на 1 % подешевшав цукор, до 1 % – рис, гречка і курячі яйця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Волинь – регіон із комфортними цінами: дослідження

Надрукувати
мітки:
коментарів