Поділитись:

"Дім, що розділений, не вистоїть", - Олександр Зінченко про вбивство мера Гданська у Польщі

Вівторок, 15 січня 2019, 06:49

Мер Гданська (Польща) Павел Адамович, на якого напали з ножем під час концерту, помер у лікарні. Він отримав поранення, несумісні з життям. Про це повідомили медики, інформує ТСН.

Як стало відомо, 13 січня, вночі, у польському місті Гданськ на мера Павла Адамовича напали просто на сцені під час благодійного концерту. 27-річний чоловік тричі вдарив ножем мера: у серце, черевну порожнину та у діафрагму. 

Пізніше повідомлялося, що польського політика екстрено прооперували. Операція тривала 5 годин, однак врятувати мера не вдалося.

На цю трагічну подію відреагували багато політиків, в тому числі і Президент України Петро Порошенко, який висловив свої співчуття польському народу з приводу втрати Павла Адамовича.

Харківський історик, журналіст, ведучий UA:Перший Олександр Зінченко стверджує, що вбивство Адамовича матеме поганий вплив на польсько-українські відносини. Про це він написав у Facebook.

На думку історика, однією з причин та передумов трагедії є "нечуваний рівень мови ненависті і вербального насильства" у польському суспільстві.

Олександр Зінченко пригадав, як у 2015 році після його інтерв'ю для Польського агентства преси, яке було опубліковане кількома сайтами, у коментарях до матеріалу з'явилася велика кількість погроз смерті – "trzeba zabić tego banderowca" (треба того бандерівця вбити). Втім, адміни чистити коментарі від такого роду "побажань" своїх читачів не поспішали.

"Я тоді був дуже здивований тією хвилею хейту і рівнем ненависті. За роки роботи редактором я на нашій "Історичній правді" не бачив жодної погрози життю чи здоров'ю на адресу авторів, чи співрозмовників наших кореспондентів. Та і взагалі – нічого подібного в такому масштабі не було (і до сьогодні нема) серед україномовного інтернету. Ідіотських інвектив, звинувачень, спроб образити – скільки завгодно! А от погрози смертю – неймовірна рідкість: може пару раз бачив за всі роки. А тут –десятки погроз тільки після одного інтерв'ю", – пише журналіст. 

На думку ведучого, рано чи пізно вербальне насильство мало перетворитися на насильство фізичне.

Як зазначив Олександр Зінченко, Павел Адамович був досить популярним міським головою, працював на цій посаді близько 20 років, однак протягом останнього часу був об'єктом хейту як з боку політичних опонентів, так і державних та проурядових медіа.

"... у червні 2017 року польські нацики видали на нього "Акт політичної смерті" з формулюванням причини смерті "лібералізм, мультикультуралізм". Тобто Адамовіч був одним з тих, стосовно кого частина польського суспільства каналізувала свою ненависть", – розповідає ведучий.

За словами журналіста, в польській історії згаданий випадок не поодинокий – раніше Польща пережила вбивство свого першого президента Габріеля Нарутовича. Обидва замахи на політиків були мотивовані ненавистю до лібералізму і поваги до інакшості.

"Чому це погано для Польщі? Дім, що розділений, не вистоїть. (...) Польща не вистоїть перед зовнішніми викликами, якщо не навчиться, що можна бути поляком і бути лібералом, прихильником мультикультуралізму і просто бути іншим", – вважає історик. 

Ведучий також зауважив, що польське суспільство має замислитися про роль урядової пропаганди в цій історії, а також про відновлення суспільного мовлення в Польщі.

"Україна зацікавлена у сильній, а не ослабленій внутрішнім конфліктом Польщі із прогнозованою політикою у відповідності до цінностей, на якій була збудована Об'єднана Європа. Національні егоїзми вбивають. Слабка Польща із розколотим світоглядно суспільством – це найгірший варіант для України. Так само зле для всіх, коли в Польщі посиляться ті, хто підбурював або навіть просто легковажив хвилю ненависті, що зростала протягом кількох минулих років", – підсумував Олександр Зінченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Курс на Берлін: чому Польща ризикує втратити українських працівників

Надрукувати
мітки:
коментарів