Поділитись:

Компанія Ахметова продовжує поглинати українську енергетику, – експерт

Понеділок, 14 січня 2019, 13:14

Компанія ДТЕК купила ще два обленерго. 

Про це у Facebook повідомив експерт з енергетичних питань Андрій Герус. 

Як повідомив він, на початку січня ДТЕК оголосила, що купує у російської групи VS Energy два обленерго: Київобленерго та Одесаобленерго. За інформацією Геруса, ціна покупки становить 250 млн дол: 180 млн дол за 94 % акцій Київобленерго та 70 млн дол за 68 % Одесаобленерго.

"Це наступна серія поглинання Ахметовим української енергетики після покупки на приватизації 25 % державних акцій у 5-ти енергетичних компаніях у серпні 2017 року. Там лише акції Дніпрообленерго були продані за ринковою ціною. Акції решти 4-х компаній (Київенерго, Донецькобл, Дніпроенерго та Західенерго) було продано за очевидно заниженою ціною – суттєво дешевше, аніж проводилася приватизація при президенту Януковичу. Але приватні Київобленерго та Одесаобленерго оцінені дорого. Тобто їхні акціонери – російські бізнесмени Воєводін (авторитетний лідер лужниковської групи), Гіннер (президент ФК ЦСКА) та Бабаков (депутат Держдуми РФ, що голосував за анексію АР Крим) – отримають 250 млн дол, – написав Андрій Герус. 

Із його слів, у 2013 році VS Energy купили акції Київобленерго за 90 млн дол. Сьогодні їх продають за 180 млн дол. Отже, як пояснив Герус, вони заробили на цих угодах дохідність понад 100 % (у доларах) за 6 років. 

"70 млн дол за 68 % Одесаобленерего – це також багато, враховуючи, що у березні фонд держмайна виставляв дежавний пакет 25 % акцій цього обленерго на продаж за ціною 5 млн дол (тобто 68 % = 15 млн дол). Якщо вже держава згідна із цієї угодою, то варто і свої акції продати за аналогічною високою ціною. У держави є багато важелів, щоб це зробити, але при умові, що відповідні політики/чиновники діють у державних інтересах, а не у своїх приватних", – написав експерт. 

Герус зауважив, що Ахметов не просто так виявився щедрим партнером. Як повідомив експерт, ще на початку 2016р ДТЕК був банкротом, борги якого торгувалися по 35 % від номіналу. Але потім йому придумали формулу Роттердам+ і штучно підняли усім тарифи.

"Тобто кінцевими платниками за ці покупки є всі українці. Схемою Роттердам+ було знято зі споживачів понад 35 млрд грн. Навіть після усіх відкатів на руках залишилося багато кешу, який можна відправити на нові покупки та подальшу монополізацію енергетики. Фактично у цій покупці між російсько-українськими олігархами спрацювало правило із 90-х "Среди воров все должно по-честному, а лохи должны платить", – зазначив він.

Як зауважив експерт, така покупка має "плюси" і для Ахметова: політичний вплив у Одеській та Київській областях, а також додаткова монополізація ринку постачання електроенергії (збір грошей із споживачів) і додатковий інтерес у лобізмі РАБ-тарифів.

"У дурнях залишається лише український споживач, який заплатив підвищені тарифи, але не отримав енергетичної незалежності, не отримав кращої якості послуг, енергетики та шахтарі не отримали відповідної вищої зарплати. Просто за тарифні гроші споживачів олігарх докупив ще два обленерго", – зазначив Герус.

За його інформацією, готується ще одна угода: ДТЕК планує поглинути і решту 5 обленерго, що залишаються у власності росіян. Таким чином, під контроль Ахметова перейдуть Херсонобленерго, Кіровоградобленерго, Житомиробленерго, Чернівціобленерго, Рівнеобленерго.

Наразі ДТЕКу належить 15 % всіх розподільчих електричних мереж (120 тис. км.), із покупкою ще двох обленерго у власності буде 25 % усіх роздрібних мереж (208 тис. км.). А після поглинання решти 5 обленерго у власності буде 42 % всіх українських розрібних електричних мереж або 344 тис. км.

Вже сьогодні обленерго ДТЕК контролює передачу та збут 37 % всієї електроенергії. Після покупки ще двох обленерго ця доля виростає до 48 %. А після поглинання ще 5 обленерго ДТЕК контролюватиме 57 % всієї передачі та збуту електроенергії.

"Таким чином, ми вже маємо:

  • монополізації ринку у сегменті енергетичної сировини, 85% видобування всього українського вугілля належить ДТЕКу Ахметова
  • монополізації сегменту виробництва електроенергії. 80 % усіх вугільних електростанцій (без цих станцій неможливе проходження зими)
  • а тепер відбувається монополізація мереж та роздрібного сегменту, коли біля 50 % передачі та постачання електроенергії буде також у руках ДТЕК.

Утворюється "ідеальна" монополізована вертикальна інтеграція. І якщо від монополізації у виробництві електроенергії ще можна врятуватися імпортом електроенергії, то від монополізації у приватних руках електричних мереж так не врятуєшся", – написав Андрій Герус. 

Також він зауважив, що коли ДТЕК скупив вугільні шахти та вугільні електростанції, то тарифи вугільних електростанцій стрімко виросли.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Луцьку завищили тарифи на тепло - Нацкомісія

Надрукувати
мітки:
коментарів
07:25
03 грудня 2023
18 листопада 2023
17 жовтня 2023
12 жовтня 2023
27 травня 2023
29 квітня 2023
09 квітня 2023
09 березня 2023