Поділитись:

Скандал під Луцьком, або Великий переполох у маленькій Гіркій Полонці

Субота, 12 січня 2019, 10:00
Скандал під Луцьком, або Великий переполох у маленькій Гіркій Полонці

(на фото: кадр з фільму "Великий переполох у маленькому Китаї)

Тривав 2-й робочий день 2019 року. Новообрані депутати  зібралися на першу сесію Гіркополонківської об'єднаної територіальної громади, щоб обрати секретаря сільсокї ради та проголосувати ряд інших питань.

В якийсь момент голова Гіркополонківської  ОТГ Ніна Симонович на вимогу окремих обранців громади оголосила про перерву в засіданні до 10 січня (вона стверджує, що такий формат роботи був домовлений заздалегідь) та покинула залу. 

Своєю чергою інші депутати (14 осіб, які об'єдналися в групу "За розвиток громади")  вирішили сесію не припиняти та обрали головуючою Ларису Скиданюк (лише не засіданні). У підсумку вони призначили секретарем "укропівку" Ларису Присяжнюк, яка обіймає посаду керуючого справами виконавчого комітету Гіркополонківської сільради.

Згодом Ніна Симонович заветувала це рішення та 8 січня, відновивши роботу сесії, внесла кандидатуру представниці "Аграрної партії" Людмили Коваль, яка й стала новим секретарем. 

Для того, щоб детальніше розібратися у причинах великого переполоху у Гіркій Полонці, журналіст ІА "Конкурент" Руслан Пилипчук зустрівся з двома сторонами конфлікту та зафіксував їхні протилежні бачення на цю ситуацію...

***

Лариса Присяжнюк зазначає, що не мала жодних намірів боротися за місце секретаря і погодилася лише через вмовляння колег.

"Вони попросили мене, і це логічно, оскільки я маю за плечима 20 років державної служби і досить добре розуміюся в роботі, яка на мене чекала", – сказала вона.

Депутатка стверджує, що її обрання, незважаючи на апелювання Ніни Симонович, правомірне, оскільки на сьогодні рада керується регламентом, який було затверджено ще у 2015 році:

"Відповідно до статті 37 регламенту, за відсутності голови та секретаря, головуючий обирається з числа присутніх депутатів". 

Ніна Симонович, яка переконана у незаконності прийнятих рішень, спершу звернулася із заявою до правохоронних органів, а згодом своїм розпорядженням ветувала прийняті без неї рішення.

Скандал під Луцьком, або Великий переполох у маленькій Гіркій Полонці

(На фото: голова Гіркополонківської ОТГ Ніна Симонович)

"Депутати повинні розуміти, що сесію веде голова. Їхня проблема в тому, що вони послухали людей, які намагалися виставити нашу громаду на посміховисько", – зауважила вона.

Лариса Присяжнюк погодилася з правом очільниці ради накласти вето. Жінка каже, що зверталася до голови з проханням заветувати лише це рішення, але не чіпати проголосовані 3 січня питання про покладення повноважень старост та реорганізацію сільських рад, які увійшли до складу ОТГ:

"Я пропонувала Ніні Леонідівній відставити емоції у бік та працювати на благо громади. Але вона не захотіла".

Своєю чергою Ніна Симонович зазначила, що рада повинна функціонувати в правовому полі, і закликала обранців громади діяти лише в рамках закону:

"Я поважала й поважатиму депутатів, але вони мають рахуватися зі мною, оскільки я обрана людьми, а не ними".

***

Ніна Симонович зазначила, що її підлегла (Лариса Присяжнюк), яка через обставини стала її опоненткою, написала заяву на звільнення з посади керуючого справами виконавчого комітету Гіркополонківської сільської ради. 

Сама ж голова, як було сказано раніше, подала заяву до поліції на дії депутатів, які провели сесію без неї. Вона зауважила, що обранців  громади навряд чи якось покарають (зважаючи на відсутність колективної відповідальності в Україні). Виняток – Лариса Скиданюк, яка головувала на сесії замість неї і підписала прийняті рішення. 

"В цій ситуації слово за правоохоронними органами, але якби я була на її місці, то не поставила б свій підпис. Загалом мені не принципово, чи будуть застосовані якісь міри, головне, щоб рада працювала", – резюмувала посадовиця.

(До слова, під час сесії, яка відбувалася 3 січня, був присутній депутат Луцької міської ради та очільник луцького осередку партії "Батьківщина" Андрій Козюра. Симонович припускає, що він міг впливати на рішення депутатів. Своєю чергою Лариса Присяжнюк категорично заперечила таку тезу, сказавши, що в обранців громади "є своя точка зору").

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як вибори в ОТГ впливають на долю Луцька: економічний і політичний аспекти

Надрукувати
мітки:
коментарів