Поділитись:

"Газпром" ігнорує рішення міжнародного арбітражу щодо транзитної справи та вимагає "балансу інтересів"

П'ятниця, 11 січня 2019, 05:41

У 2019 році закінчується контракт на транзит газу між Нафтогазом та Газпромом. Тристоронні (Європейський Союз, Україна, Росія) консультації на рівні експертів заплановані на 15 січня, тристоронні переговори на політичному рівні – на 21 січня.

Про це повідомив виконавчий директор групи "Нафтогаз" Юрій Вітренко у Facebook.

Однак "Газпром" відмовляється проводити реальні переговори. Росія вимагає відновити "баланс інтересів" між Нафтогазом та Газпромом як передумову реальним переговорам по транзиту з 2020 року.

"Після переговорів у Берліні між Росією, Європейською Комісією та Україною, Голова Правління Газпрому Олексій Міллер заявив: "Майбутні відносини між Газпромом і Нафтогазом України, а також питання продовження договору про транзит газу після 2019 року залежатимуть головним чином від вирішення спірних питань і відновлення балансу інтересів і симетрії у обов'язках сторін в рамках існуючих контрактів. Для прийняття рішення ми чекаємо на рішення апеляційного суду. Обсяги транзиту газу через Україну після 2019 року сьогодні не обговорювалися. Ці переговори не мають статусу переговорів між компаніями", – заявив "Газпром" у Twitter.

За словами виконавчого директора "Нафтогазу", Росія хоче, аби українська сторона відмовилася від перемоги у міжнародному арбітражі. За умовами "Газпрому" у 2019 році Україна мала би сплатити на 11 млрд дол. більше за ту суму, яку становитиме виручка за транзит газу з Росії. Однак рішення Стокгольмського арбітражу було інакшим.

"Фактом також є те, що Росія хоче, щоб плата Україні за транзит була лише відносно невеличкою знижкою від плати за російський газ, який має купувати Україна. Тобто Україна має платити Росії за газ у шість разів більше, ніж Україна отримує за транзит. Гроші мають йти з України в Росію, а не навпаки. Це і є прийнятним "балансом у стосунках" для Росії, який вони хочуть відновити", – пояснює Юрій Вітренко.

За недавнім остаточним рішенням міжнародного арбітражу, який Газпром сам визначив як механізм вирішення спорів сторін, проте відмовляється його виконувати, цей "баланс інтересів" має бути відновлений таким чином: 

1. Газпром ще має доплатити Нафтогазу 2,7 млрд дол. за транзит.

2. У 2019 році Газпром має подати для транзиту не менше 110 млрд куб. м. газу.

3. Газпром має за запитом Нафтогазу поставляти газ за ціною, зниженою до рівня цін на німецькому ринку (хабі).   

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ТОП-5 запитань про монетизацію пільг і субсидій

Надрукувати
мітки:
коментарів