Поділитись:

Вибори-2019: що треба, аби голосувати не за місцем прописки

Середа, 09 січня 2019, 14:00

Вибори президента України наближаються повільними, але впевненими кроками.

31 грудня 2019 року стартував виборчий процес, кандидати повільно стягуються до ЦВК для реєстрації, – інформує 112 канал. 

Однак готуватися до 31 березня потрібно не тільки тим, хто хоче обійняти президентську посаду, але і громадянам України. Тим, хто має можливість проголосувати за місцем прописки, хвилюватися нічого – процедура стандартна і жодних істотних змін не зазнала.

Виборчий процес в Україні значно ускладнюється тимчасовою окупацією Криму і Донбасу. Окрім цього, не варто забувати і про тисячі переселенців, які залишили свої будинки і проживають далеко від місця прописки. Як бути їм?

Насправді процедура голосування не за місцем прописки ускладнюється одним – необхідністю подати заяву заздалегідь. Процедуру значно спростила ЦВК 5 вересня 2018 року. Але про все по черзі.

Як голосувати переселенцям і жителям тимчасово окупованих територій

Крок 1. Знайти найближчий до себе Державний реєстр виборців.

Крок 2. З паспортом вирушити до реєстру.

Крок 3. Написати там заяву про прохання тимчасово змінити місце голосування.

Важливо: жодних документів, окрім паспорта, докладати, згідно з постановою ЦВК, для переселенців та жителів окупованих територій не потрібно.

"Виборці, виборча адреса яких знаходиться на тимчасово окупованих територіях районів, міст, селищ і сіл, їх частин у Донецькій і Луганській областях, межі та перелік яких визначаються президентом України в порядку, передбаченому законом України "Про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій і Луганській областях", можуть не докладати до заяви документи, які підтверджують необхідність тимчасової зміни місця голосування", – йдеться у постанові ЦВК від 5 вересня 2018 року.

Звертатися до реєстру для того, щоб тимчасово змінити місце голосування, можна вже з 31 грудня 2018 року і не пізніше, ніж за п'ять днів до виборів.

Як проголосувати не за місцем прописки

Процедурою зміни місця голосування можуть скористатися не тільки переселенці. За умови, що виборець живе, працює або вчиться не за місцем прописки, але хоче проголосувати, йому необхідно:

Крок 1. Знайти найближчий до себе Державний реєстр виборців.

Крок 2. Надати до реєстру паспорт, а також довідку з навчання, місця роботи, про право власності або оренду житла, документи про робоче відрядження.

Крок 3. Написати там заяву про прохання тимчасово змінити місце голосування.

Процедура не дуже відрізняється від зміни місця голосування для переселенців, однак у першому випадку надавати особливі документи не потрібно.

Після зміни місця голосування виборця видаляють зі списку за місцем прописки і додають у той, що вказано у заяві. Правильність даних і присутність виборця у новому списку можна перевірити в Особистому кабінеті виборця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пояснили, чому у деяких волинських громадах вибори відбудуться ще раз

Надрукувати
мітки:
коментарів