Поділитись:

Волинський священнослужитель знайшов "зраду" в Томосі

Вівторок, 08 січня 2019, 17:20
Волинський священнослужитель знайшов

Речник Волинськоє єпархії Української православної церкви (так званого Московського патріархату) Олег Точинський розповів про казус із територіями і помісними церквами у тексті Томосу. 

Роз'яснення священнослужитель опублікував на своїй сторінці у Facebook. 

В тексті Томосу сказано таке: "...цим підписаним Патріаршим і Синодальним Томосом ми визнаємо та проголошуємо встановлену в межах території України атокефальну церкву нашою духовною донькою та закликаємо всі світовi Православнi церкви визнавати її як сестру та згадувати під іменем "Святіша Церква України", як таку, що має своєю кафедрою історичне місто Київ, не може ставити єпископів чи засновувати парафiї за межами держави; вже існуючі відтепер підкоряються, згідно з порядком, Вселенському Престолу".

Олега Точинсього зацікавило, з яким саме порядком.

"Наскільки я знайомий з канонічним правом Православної церкви, кожна помісна Православна церква має ті чи інші канонічні території, межі яких такі ж суверенні і недоторкані, як і межі світських держав. Однак, К-пльский патріархат вводить якийсь NOVUS ORDO SECLORUM, відповідно до чого виходить така ситуація: 

УПЦ КП впродовж останніх років доволі розширила свій закордонний вплив, заснувавши два екзархати та поширивши їхню діяльність у ряді країн. Серед таких: Російський екзархат (3 парафії) та Європейський екзархат (44 парафії). До Російського екзархату входить 3 парафії, які розташовані у Російській Федерації, а у Європейському екзархаті, крім іншого, є по парафії у Чехії, Словенії та Греції. Відповідно до Томосу виходить, що К-пльський патріархат забрав ці парафії під свій контроль. Тільки от, яка незручна ситуація виходить... Парафії Російського екзархату УПЦ КП  перебуває на канонічній території Руської православної церкви (якого, між іншим, предстоятель ПЦУ вчора пом'янув за відправою). Туди ж ми відправляємо 1 парафію у Молдові (на території цієї держави діє Православна церква Молдови у єдності з РПЦ). Серед згаданих вище парафій Європейського екзархату УПЦ КП, у підпорядкування Фанару відходять ще й 3 парафії, які розташовані на канонічних територіях церкви Чеських земель і Словаччини (та, що у Чехії), Еладської православної церкви (та, що у Греції) та Сербської православної церкви (та, що у Словенії)", – зазначив він. 

Відтак, зі слів Олега Точинського, виходить, що Константинопольський патріархат, вручивши томос ПЦУ,  втрутився у канонічні території 4-х помісних православних церков.

"Думаю, що представникам інших помісних церков варто замислитися над такими канонічними реверансами. А вище згадані помісні церкви можна привітати з несподіваною появою на їхніх канонічних територіях парафій К-пльського патріархату. Мовчіть і далі. Фанар вже йде до вас", – завершив священнослужитель. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів