Поділитись:

Що зміниться у 2019 році: інфографіка

П'ятниця, 28 грудня 2018, 16:00
Що зміниться у 2019 році: інфографіка

У новому році українців чекають як приємні зміни від держави, так і не дуже. Зростуть зарплати, але разом із ними збільшаться штрафи та деякі тарифи.

«Слово і Діло» дослідило, що зміниться в країні наступного року.

Щодо зарплат, то мінімалка зросте на 12,1 % – до 4 тисяч 173 гривень. Крім того, більше отримуватимуть військові (мінімум 10 тисяч гривень), поліцейські (9,2 тисячі гривень) та рятувальники Державної служби з надзвичайних ситуацій (9 тисяч гривень). І пенсії військових у середньому зростуть на 738 гривень.

Це було б ще краще, якби в 18 областях України тарифи на опалення не зросли на 12-30 %, а це відбудеться вже з 1 січня. Максимально тарифи зростуть в Одесі, мінімально – в Донецькій області. Крім цього, з початку року за кожен прострочений день після кінцевої дати оплати за комуналку українці будуть змушені платити пеню 0,01 %. А за 100 днів – 1 % від суми боргу. Відповідна норма прописана в законі про житлово-комунальні послуги, який Верховна Рада схвалила в листопаді. Але, зазначимо, пеня не нараховуватиметься, якщо людина має документальне підтвердження затримки зарплати.

Вартість кабельного телебачення в Україні з 1 квітня зросте на 15-40 %, залежно від регіону, набору телеканалів та економічних показників діяльності провайдера.

Дорожче для українців стане подорожувати поїздом: «Укрзалізниця» анонсувала двоетапне підвищення тарифів на пасажирські перевезення. Сумарно в межах країни квитки подорожчають на 25,4 %, а за межі України – на 13-21 % (залежно від категорії поїзда та типу вагона).

З 1 січня також буду запроваджені нові види соціальної допомоги. Наприклад, для тих, хто доглядає за дітьми з важкими захворюваннями, але яким ще не встановили інвалідність. Або якщо в сім'ї є діти до трьох років, але батьки працюють, вони можуть розраховувати на послугу «муніципальної няні».

Продовжиться наступного року впровадження медичної реформи. З 1 січня будуть запроваджені електронні медичні книжки та лікарняні, рецепти за програмою «Доступні ліки» також будуть в електронному вигляді. Крім того, безкоштовними стануть аналізи й дослідження, на які пацієнтів направлятимуть сімейні лікарі.

При цьому вже з 1 квітня рецепт на безкоштовні ліки зможе виписувати лише сімейний лікар, терапевт і педіатр, а рецепт буде винятково в електронному вигляді.

Детальніше – на інфографіці.

Що зміниться у 2019 році: інфографіка

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Укрпошта" скасувала доплату за доставку в село

Надрукувати
мітки:
коментарів