Поділитись:

На Волині протягом 4,5 років відбулось 106 замін членів виборчих комісій різних рівнів

Вівторок, 25 грудня 2018, 14:35
На Волині протягом 4,5 років відбулось 106 замін членів виборчих комісій різних рівнів

Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала, які зміни відбувалися у складі виборчих комісій на Волині у період від попередніх президентських виборів (кінець травня 2014 р.) до 20 грудня 2018 року включно.

Нещодавно відбулись зміни у складі Волинської обласної та Володимир-Волинської районної виборчих комісій.  Відповідне рішення було прийняте під засідання Центральної Виборчої Комісії, 20 грудня 2018 р. Про це повідомили у прес-службі громадської мережі "ОПОРА".

Так, відповідно до постанови ЦВК від 20 грудня 2018 р. № 248 достроково припинено повноваження секретаря Волинської обласної виборчої комісії Кацевича Богдана Володимировича (політична партія «Зелені») та включено до складу комісії за поданням цієї ж партії Нарусевича Сергія Петровича.

Крім того, згідно з цією ж постановою Центральної Виборчої Комісії припинено повноваження члена комісії Павлюк Світлани Олександрівни (партія «Молодь до влади») та включено до складу виборчої комісії представницю цієї ж політичної сили Чуб Роксолану Сергіївну.

Відбулись зміни і в складі Володимир-Волинської районної виборчої комісії. Зокрема, достроково припинено повноваження голови ТВК Пальонки Альони Миколаївни (ВО «Батьківщина») і включено до складу комісії Будцева Сергія Євгеновича (ВО «Батьківщина»).

Виборчі комісії є спеціальними колегіальними органами, уповноваженими організовувати підготовку та проведення виборів депутатів і забезпечувати додержання та однакове застосування законодавства України про вибори депутатів.

Під час різних рівнів виборів – національних, місцевих, перших – по всій Україні працюють різні виборчі комісії, порядок утворення та припинення повноважень яких різняться.

Так, під час президентських виборів окружні виборчі комісії утворюються Центральною виборчою комісією не пізніш як за 40 днів до дня виборів і їх повноваження припиняються через 10 днів після дня офіційного оголошення Центральною виборчою комісією результатів виборів Президента України.

Під час парламентських виборів окружна виборча комісія утворюється Центральною виборчою комісією не пізніш як за 62 дні до дня голосування і припиняє свої повноваження через 15 днів після дня офіційного оприлюднення Центральною виборчою комісією результатів виборів народних депутатів.

Територіальна виборча комісія є постійно діючим колегіальним органом, що в межах своїх повноважень забезпечує організацію та проведення місцевих виборів. Члени територіальної виборчої комісії здійснюють свої повноваження до сформування на чергових місцевих виборах у порядку, передбаченому законом, нового складу відповідної територіальної виборчої комісії. Центральна виборча комісія формує склад обласних, районних, міських територіальних виборчих комісій не пізніш як за 48 днів до дня виборів.

Під час перших виборів в ОТГ районні територіальні виборчі комісії формують склад міських, сільських, селищних територіальних виборчих комісій у відповідному районі не пізніш як за 42 дні до дня виборів. Міські територіальні виборчі комісії (у містах з районним поділом, крім міст Києва та Севастополя) формують склад районних у місті територіальних виборчих комісій не пізніш як за 42 дні до дня виборів. Міські територіальні виборчі комісії міст, до складу яких входить інше місто, селище, село, формують склад відповідних міських, селищних, сільських територіальних виборчих комісій не пізніш як за 42 дні до дня виборів.

Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала, які зміни відбувалися у складі виборчих комісій на Волині у період від попередніх президентських виборів (кінець травня 2014 р.) до 20 грудня 2018 року включно. В ході дослідження було виявлено тенденцію, що протягом моніторингового періоду у складі виборчих комісій, які організовували позачергові та проміжні вибори народних депутатів, місцеві вибори та перші вибори в ОТГ дуже часто відбувалися заміни членів відповідних комісій від різних політичних сил.

Переважно зміни відбувались лише в окружних виборчих комісіях, які працювали під час позачергових виборів народних депутатів України, призначених на 26 жовтня 2014 року; в окружних виборчих комісіях, які здійснювали свої повноваження в ході виборчого процесу з проміжних виборів народних депутатів України в одномандатному виборчому окрузі № 23, які були призначені на 17 липня 2016 року; в територіальних виборчих комісіях, які забезпечували організацію та проведення місцевих виборів у 2015 році; а також у територіальних виборчих комісіях, які утворювались та працювали в період перших виборів в ОТГ, які відбувались протягом 2016-2018 рр.

Зокрема, в окружних виборчих комісіях, які працювали під час позачергових виборів народних депутатів України 26 жовтня 2014 року та під час проміжних виборів народних депутатів України в одномандатному виборчому окрузі № 23 17 липня 2016 року, загалом замінили 30 осіб. У 2014 році відбулися заміни 25 членів, ще 5 осіб замінили у 2016 році. Цікаво, що зміни у 2016 році стосувалися лише ОВК, що працювала у виборчому окрузі № 23, де власне відбувалися проміжні вибори, а в 2014 році – усіх п’яти ОВК. Таким чином, у виборчій комісії в окрузі № 19 з 2014 року і до тепер  замінили 2 членів комісії, в окрузі № 20 – 8, № 21 – 7, № 22 – 6 та № 23 – 7.

Із 30 замінених членів ОВК у зв’язку з внесенням подання про заміну члена виборчої комісії суб’єктом, за поданням якого кандидатуру такого члена було включено до складу виборчої комісії, найбільшу кількість змін внесли за поданням Української партії «Зелена планета» - 5 осіб. По 3 особи замінили за поданнями партій «Зелені», Партії Наталії Королевської «Україна – вперед!», Партії Пенсіонерів України, «Рідна Вітчизна», а по 2 особи – за поданням партій «Українська платформа «Собор» та «УДАР (Український Демократичний Альянс за Реформи) Віталія Кличка». Окрім того, ще по одному члену комісій замінили за поданням Партії Зелених України, «Україна Майбутнього», Всеукраїнське об’єднання «Громада», «Правий Сектор», «Народно-трудовий союз України», «Нова політика», «Інтернет партія України», «Єдина країна», Ліберальна партія України.

На Волині протягом 4,5 років відбулось 106 замін членів виборчих комісій різних рівнів

У частині 3 статті 37 Закону України «Про вибори народних депутатів України» визначено вичерпний перелік обставин, коли достроково припиняються повноваження члена окружної, дільничної виборчої комісії. Зокрема, у зв’язку з внесенням подання про заміну члена виборчої комісії суб'єктом, за поданням якого кандидатуру такого члена було включено до складу виборчої комісії.

У Волинській обласній виборчій комісії протягом моніторингового періоду замінили 16 осіб: у 2014 році відбулася одна заміна, у 2015 - 8, у 2016 – 1, у 2017 – 2 , та ще 4 у 2018. Найбільшу кількість своїх представників замінила місцева організація політичної партії «Українське об’єднання патріотів - УКРОП» (4 особи). Також замінили по дві особи за поданнями Ліберальної партії України, партії «Зелені», Радикальної партії Олега Ляшка та «Молодь до влади». Ще по одній особі замінили за поданнями партій «Народний фронт», «Партія Регіонів», «Інтернет партії України», «Блоку Петра Порошенка «Солідарність».

Зазначимо, що траплялися випадки, коли члена комісії виключали з її складу за поданням суб’єкта висування, а згодом ця ж особа входила до комісії за поданням іншої партії. Так, наприклад, члена комісії за поданням БПП «Солідарність» Миколу Євтушина виключили зі складу комісії, однак згодом він увійшов до складу цієї ж комісії за поданням партії «Народний фронт».

 На Волині протягом 4,5 років відбулось 106 замін членів виборчих комісій різних рівнів

Щодо міських виборчих комісій у Волинській області, то у їх складі протягом травня 2014-грудня 2018 року замінили 22 членів. По 10 осіб замінили у 2015 та 2017 роках, ще 2 – у 2018 році. Натомість у 2014 та 2016 роках у міських комісіях не відбулося жодної заміни.

Найбільшу кількість замін здійснили за поданням «Народного фронту» - 7 осіб, ще 5 замінили за поданням «Опозиційного блоку». По 3 членів виборчих комісій замінили партії Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» та Радикальна партія Олега Ляшка. Двічі здійснювали заміни у комісіях за поданнями «Об’єднання «Самопоміч» та партії «Зелені». Загалом лідером за кількістю замін членів комісії стала Луцька міська виборча комісія. Тут за неповних 4 роки замінили 15 особи. У Володимир-Волинській міській виборчій комісії замінили 6 членів, у Ковельській – 1.

На Волині протягом 4,5 років відбулось 106 замін членів виборчих комісій різних рівнів

У районних ТВК на Волині відповідно до постанов ЦВК протягом 4,5 років замінили 41 члена. У 2014 році замінили 2 членів комісій, у 2016 – 4, у 2017 – 2, у 2018 – 7, та найбільшу кількість замін членів комісії здійснили у 2015 році  – тоді у складі комісій змінили 26 осіб.

Найбільшу кількість представників виборчих комісій замінили за поданням БПП «Солідарність» – 13 осіб, 6 членів комісій замінили за поданням Радикальної партії Олега Ляшка, по 5 – за поданнями «Народного фронту» та «Українського об’єднання патріотів – УКРОП», 3 – за поданнями «Опозиційного блоку» та ВО «Батьківщина», по 2 – ВО «Свобода» та партії «Зелені» і ще по одному за поданнями «Партії Регіонів» та Комуністичної партії України.

Серед районних комісій найбільшу кількість замін відбулося у Володимир-Волинській РВК – 7 замін та Луцькій районній виборчій комісії – 6. Ще по 4 особи замінили у Любешівській, Локачинській і Ківерцівській РВК, а по 3 – у Горохівській, Шацькій, Ковельській ТВК. Окрім того, по дві особи замінили у складі Старовижівської та Іваничівської районних виборчих комісій, а по одній –  у Камінь-Каширській, Маневицькій та Ратнівській РВК.

На Волині протягом 4,5 років відбулось 106 замін членів виборчих комісій різних рівнів

Згідно з частиною 4 статті 29 Закону України «Про місцеві вибори» визначено вичерпний перелік обставин, коли достроково припиняються повноваження члена виборчої комісії. Зокрема, у зв’язку з внесенням подання про заміну члена виборчої комісії суб’єктом, за поданням якого кандидатуру такого члена було включено до складу виборчої комісії.

Надрукувати
мітки:
коментарів