Лукашенко відмовився називати Росію "братньою державою"

Вівторок, 25 грудня 2018, 00:30

Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що більше не називає Росію "братньою державою", тому що "у Росії це не сприймається".

Про це Лукашенко заявив 24 грудня на нараді з актуальних питань співробітництва з РФ, повідомляє Українська правда.

Лукашенко зазначив, що Росія для Білорусі є ключовим зовнішнім партнером.

"Я вже не кажу "братською державою", тому що, як мене інформують, в Росії це не сприймається. Нібито прийшли нові люди, яким це поняття неприйнятно. Що ж, будемо партнерами", – заявив він.

Президент Білорусі зазначив "значимість цієї взаємодії" і додав, що з усіх питань домовленостей з РФ "в плані відносин не лише як з партнерами, але і як з братньою, близькою Білорусі державою", усі рішення прийнято.

"І на Вищій державній раді, і на союзному Радміні, і у двосторонньому форматі підписано багато угод. На жаль, як я часто говорю, вони не всі виконуються", – повідомив Лукашенко.

Він прокоментував майбутні переговори в Москві, назвавши їх непростими.

Також Лукашенко повідомив, що по газу на 2019 рік ціни врегульовано. 

"Нехай це вдвічі дорожче, ніж в Росії. Але вже 3 роки поспіль, включаючи 2019 й, – ми домовилися про ціноутворення. Що стосується цін на нафту, ситуація змінилася 3 роки тому. ... Через податковий маневр (у нафтовій сфері РФ. – ред.) ми втратили майже $4,5 млрд. Розуміємо, що приблизно до 2024 року ще зазнаємо втрат на $10,5 млрд", – додав Лукашенко.

Нагадаємо, 

  • Раніше Лукашенко посперечався з президентом РФ Володимиром Путіним через різні умови для білоруських і російських споживачів газу.
  • Згодом Лукашенко заявив, що вибачився перед Путіним, однак також назвав нісенітницею думку про те, що РФ "годує" республіку і заявив, що керівництво Росії порушує домовленість про ціни на газ.
  • У грудні Лукашенко провів закриту нараду з топ-чиновниками, присвячену подальшим діям держави в умовах тиску з боку Росії, де йшлося про те, щоб "до кінця стояти за незалежність" Білорусі від РФ.
  • 17 грудня прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що Білорусь є "братнім, найближчим, стратегічним союзним партнером" Росії, але питання про об'єднання в одну державу  на порядку денному не стоїть.
  • Лукашенко заявив, що його країна суверенна і незалежна, і що він ніколи не отримував від Росії жодних пропозицій про приєднання.
  • 19 грудня президент РФ схвалив військову доктрину Союзної держави, в яке входять РФ і Білорусь.
  • 21 в РФ заявили про завершення підготовки проекту Концепції зближення законодавств Росії та Білорусі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Через два-три роки в Криму не буде води і Путін почне наступ, – політтехнолог