Поділитись:

Лукашенко відмовився називати Росію "братньою державою"

Вівторок, 25 грудня 2018, 00:30
Лукашенко відмовився називати Росію

Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що більше не називає Росію "братньою державою", тому що "у Росії це не сприймається".

Про це Лукашенко заявив 24 грудня на нараді з актуальних питань співробітництва з РФ, повідомляє Українська правда.

Лукашенко зазначив, що Росія для Білорусі є ключовим зовнішнім партнером.

"Я вже не кажу "братською державою", тому що, як мене інформують, в Росії це не сприймається. Нібито прийшли нові люди, яким це поняття неприйнятно. Що ж, будемо партнерами", – заявив він.

Президент Білорусі зазначив "значимість цієї взаємодії" і додав, що з усіх питань домовленостей з РФ "в плані відносин не лише як з партнерами, але і як з братньою, близькою Білорусі державою", усі рішення прийнято.

"І на Вищій державній раді, і на союзному Радміні, і у двосторонньому форматі підписано багато угод. На жаль, як я часто говорю, вони не всі виконуються", – повідомив Лукашенко.

Він прокоментував майбутні переговори в Москві, назвавши їх непростими.

Також Лукашенко повідомив, що по газу на 2019 рік ціни врегульовано. 

"Нехай це вдвічі дорожче, ніж в Росії. Але вже 3 роки поспіль, включаючи 2019 й, – ми домовилися про ціноутворення. Що стосується цін на нафту, ситуація змінилася 3 роки тому. ... Через податковий маневр (у нафтовій сфері РФ. – ред.) ми втратили майже $4,5 млрд. Розуміємо, що приблизно до 2024 року ще зазнаємо втрат на $10,5 млрд", – додав Лукашенко.

Нагадаємо, 

  • Раніше Лукашенко посперечався з президентом РФ Володимиром Путіним через різні умови для білоруських і російських споживачів газу.
  • Згодом Лукашенко заявив, що вибачився перед Путіним, однак також назвав нісенітницею думку про те, що РФ "годує" республіку і заявив, що керівництво Росії порушує домовленість про ціни на газ.
  • У грудні Лукашенко провів закриту нараду з топ-чиновниками, присвячену подальшим діям держави в умовах тиску з боку Росії, де йшлося про те, щоб "до кінця стояти за незалежність" Білорусі від РФ.
  • 17 грудня прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що Білорусь є "братнім, найближчим, стратегічним союзним партнером" Росії, але питання про об'єднання в одну державу  на порядку денному не стоїть.
  • Лукашенко заявив, що його країна суверенна і незалежна, і що він ніколи не отримував від Росії жодних пропозицій про приєднання.
  • 19 грудня президент РФ схвалив військову доктрину Союзної держави, в яке входять РФ і Білорусь.
  • 21 в РФ заявили про завершення підготовки проекту Концепції зближення законодавств Росії та Білорусі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Через два-три роки в Криму не буде води і Путін почне наступ, – політтехнолог

Надрукувати
мітки:
коментарів