Поділитись:

На Волині помінялися політичні авторитети, – політолог

Понеділок, 24 грудня 2018, 14:08
На Волині помінялися політичні авторитети, – політолог

Учора, 23 грудня, на Волині відбулися перші вибори у дев’яти ОТГ. На думку політолога Антона Бугайчука, результати стали доказом того, що громади насправді підтримують «старих і перевірених» керівників. Ще вони показали організаційні можливості різних політичних команд на Волині напередодні президентських виборів.

«Як я писав напередодні, на виборах у селах, селищах та невеликих містах балотувалися і перемогли здебільшого чинні голови та бюджетники, а отже сценарій: "старі люди плюс+трохи децентралізаційних грошей" влаштовує більшість із 56% виборців, які прийшли на дільниці.

А ще ці вибори продемонстрували, що оновлення обласного керівництва та ставка на чинних голів допомогли добитися хорошого результату пропрезидентській "Солідарності", лідери якої вже встигли похвалитися цим у соцмережах.

Ще у 6 громадах перемогли самовисуванці, підтримку яких задекларувала "Солідарність": у Ківерцівській, Гіркополонківській, Липинській, Підгайцівській, Старовижівській та Тростянецькій. Лише у Війниці перемогти вдалося "укропівцю" Сергію Вербицькому.

«Щоправда, титул "за підтримки "Солідарності" дещо маніпулятивний, адже, наприклад, чинного мера Ківерець Володимира Жгутова також на практиці підтримувала "Громадянська позиція", а більшість його людей балотувалися в списку партії Гриценка.

Тим не менш вчорашні вибори у громадах – це перемога Волинської ОДА, яка переконала більшість голів не цуратися їх підтримки (яка чинним головам часто не дуже і потрібна) і таким чином зміцнити свою вертикаль, ослабивши конкурентні партії», - пише Антон Бугайчук.

Натомість поганий результат продемонстрували "УКРОП" та "Батьківщина". І якщо для команди Ігоря Палиці «загалом настали не найкращі часи», то волинська команда Юлії Тимошенко показала зовсім не лідерські результати (як для тих, хто хоче перемагати на президентських виборах). Попри те, що у обласному штабі білосердечних працюють "київські" експерти, їм не вистачило адміністративного впливу та авторитету, щоб переконати тих же голів-самовисуванців приколоти до своїх піджачків "Серце" і "Новий курс" замість емблеми партії Порошенка, пише експерт.

Не кращі результати і у виборах депутатів. Тут "Батьківщина" та УКРОП разом отримали менше мандатів, ніж "Солідарність" (43 та 45 проти 102 у "порошенківців"). Ще у радах нових 9 громад буду представлені 23 самовисуванці, 5 "радикалів", 3 депутати від "Громадянської позиції", по 2 - від "Народного контролю", "Народного руху" та "Свободи" та 1 - від Соцпартії.

У висновку політолог пише, що «нова команда групи "Континіум" у Волинській ОДА та їх "головний по виборах" заступник голови Денис П'ятигорець показали, що тепер - вони, а не УКРОП - головне джерело політичного авторитету на Волині. А тому не виключено, що і під час президентських виборів ми матимемо схожі рейтинги кандидатів попри те, що президента люди обирають не завжди за такими ж критеріями, як голову ОТГ».

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Хто переміг на виборах в ОТГ на Волині? (перелік)

Надрукувати
мітки:
коментарів
29 березня 2024
20:04
24 листопада 2023
15 червня 2023
11 червня 2023
07 травня 2023
09:07
18 липня 2022
29 червня 2022
30 квітня 2022
01 квітня 2022
14 лютого 2022