Поділитись:

Як працює система енергомоніторингу на Волині

Вівторок, 19 квітня 2016, 18:54
Як працює система енергомоніторингу на Волині

Із метою енергоефективності та енергозбереження на Волині в пілотному режимі запроваджено систему енергомоніторингу на базі трьох обласних закладів.

Про результати дії відповідної системи проінформував заступник голови облдержадміністрації Сергій Кошарук під час оперативної наради у голови облдержадміністрації у понеділок, 18 квітня 2016 року.

Моніторинг споживання енергоносіїв розпочато з 9 лютого 2016 року у Волинському обласному дитячому територіальному медичному об'єднанні, Волинському державному училищі культури і мистецтв ім. Стравінського та Іваничівській спеціалізованій загальноосвітній школі-інтернат, – повідомили у відділі інформаційної політики облдержадміністрації.

За період проведення моніторингу з 9 лютого по 15 квітня цього року виокремилено деякі проблемні питання з обліком та контролем споживання енергоносіїв.

Для порівняння фактичних показників споживання паливно-енергетичних ресурсів обрано базовий період із 9 по 29 лютого, в якому прораховані середньодобове споживання енергоносіїв і контрольні періоди, а саме з 1 по 31 березня і з 1 по 15 квітня поточного року. Тож було відзначено, що результати ще раз підтвердили досягнення економії.

У Волинському державному училищі культури і мистецтв ім. Стравінського досягнуто економії: електроенергії – 48 %, води – 13 % та газу – 76 %. У Іваничівський спеціалізованій загальноосвітній школі-інтернат: електроенергія – економія 16 %, вода – 51 % і тепло – 43 %. У Волинській обласній дитячій лікарні досі невирішена проблема зі зняттям показників електроенергії та води, економія тепла склала всього 14 %.

Температурний режим за період дослідної експлуатації був досить різний, середньодобова температура з 9 по 29 лютого 2016 року склала 3,5 градусів Цельсія, а за період з 1 по 31 березня – 3,7 градусів Цельсія.

Відтак аналіз усіх показників дав змогу скласти попередні висновки, які свідчать про стійке скорочення споживання основних видів енергоресурсів, особливо електроенергії та води.

Однак всі установи, що моніторяться, не мають побудинкових лічильників. Іваничівська школа-інтернат розраховується за тепло по розрахункових даних постачальника тепла пропорційно площі всіх отримувачів тепла. Така відсутність регулювання призводить до перевитрат теплової енергії та не дозволяє зменшувати споживання енергії при підвищенні зовнішньої температури.

Надрукувати
мітки:
коментарів
23 квітня 2024
20 квітня 2024
09:09
19 квітня 2024