Поділитись:

Ціни впадуть, зарплати зростуть, – прогноз для українців від Нацбанку

Середа, 19 грудня 2018, 08:31

Національний банк України спрогнозував, що буде з економікою в Україні у 2019 році.

Про це йдеться в "інфляційному звіті" за жовтень 2018 року і в грудневому "Звіті про фінансову стабільність", – пише "Сегодня". 

Доходи зростатимуть, а ВВП – не дуже

У прогнозі НБУ є багато оптимістичних моментів. Наприклад, Нацбанк прогнозує, що наступного року інфляція буде нижчою, ніж 2018-го. З нинішніх 10,1 % вона знизиться до кінця року до 6,3 %. Зокрема базова інфляція – до 5,1 % в кінці 2019-го, інфляція сирих продовольчих товарів – до 4 %. Зростання адміністративно регульовані ціни становитиме 11,7 %.

Нацбанк також прогнозує, що доходи домогосподарств продовжать зростати і за рік додадуть не менше 15 %. Зокрема, номінальні зарплати зростуть 2019-го в середньому на 16 %, а реальні – на 12 %.

Водночас Нацбанк очікує, що зростання українського ВВП наступного року сповільниться і становитиме всього 2,5 %. Це станеться "внаслідок охолодження світової економіки, погіршення цінової кон'юнктури на світових сировинних ринках і великого обсягу виплат за державними боргами". 

Але дефіцит бюджету, на думку експертів НБУ, буде навіть меншим, ніж 2018 року, – всього 1,5 %. Державний борг України до кінця 2019 року, як очікується, скоротиться з нинішніх 65 % ВВП до 62 %. При цьому міжнародні резерви збережуться на нинішньому рівні – близько 19 млрд. дол. Дефіцит поточного рахунку прогнозується також порівняно невеликим – 2,5-3 % ВВП, і передбачається, що його компенсують надходження від офіційних кредиторів (зокрема, від основного – МВФ за його новою програмою stand by) і приватних.

Взагалі досить оптимістичний прогноз НБУ будується на тому, що Україна продовжить співпрацю з МВФ в межах нової програми Stand-By Arrangemenet.

"Отримання кредитних коштів від МВФ та інших офіційних кредиторів дасть можливість зберегти доступ до міжнародних ринків капіталу на прогнозному горизонті і рефінансувати частину боргу, пік виплат за якими припадає на 2019-2020 роки", – пояснюють в НБУ.

У разі отримання кредитів основними факторами, через які прогноз може не збутися, є подальше погіршення очікувань. Вони традиційно погіршуються в періоди виборчих компаній, попереджають в НБУ.

Трудова міграція: Польща більше не пріоритет

Гроші "заробітчан" і наступного року будуть серйозною підмогою для української економіки. Але їх потоки можуть знизитися.

У Нацбанку прогнозують, що інтенсивність трудової міграції до Польщі наступного року сповільниться. Там, як і у нас, очікується зниження економічного зростання, і офіційна Варшава вже зараз проявляє досить "стриману зацікавленість" в найманих працівниках з України. Принаймні нових робочих місць там створюється все менше, і великого приросту працівників з України не очікується. "Уповільнення польської економіки загрожує... обсягам притоку переказів від трудових мігрантів", – прогнозують в НБУ.

Але це не означає, що українці набагато менше виїжджатимуть на заробітки. Навпаки, в НБУ вважають, що українці тепер просто їдуть далі від будинку: до Чехії та Німеччини, а також до інших європейських країн. Хоча темпи відтоку кадрів знизяться.

З одного боку, це принесе свої позитивні результати. Принаймні для тих, хто залишиться працювати в Україні. Нацбанк прогнозує, що дефіцит кадрів в Україні буде, як і раніше, великий, тому зарплати всередині країни продовжать зростати, хоча і не такими темпами, як 2018-го.

Торгові війни вдарять по економіці України

Негативний вплив на економіку України можуть справити світові торговельні війни, особливо між США і Китаєм. Через них може утворитися надлишок пропозиції сировинних товарів, що штовхатиме вниз ціни на них. В такому випадку, а також у разі погіршення доступу до окремих ринків збуту, валютні надходження від експорту скорочуватимуться з відповідним тиском на обмінний курс гривні і, відповідно, на інфляцію.

Наближення світової кризи, яка зараз прогнозується, може наблизити світову економіку до фази спаду. В такому випадку з країн, що розвиваються, витікатиме капітал. Зокрема й з України.

Крім того, спад економіки і торгові війни вдарять по основних експортних товарах України, через що надходження грошей до країни може знизитися.

Так, виробництво рослинної олії наступного року значно перевищить попит, в зв'язку з чим ціни впадуть. Уже зараз знижуються ціни на сою. З огляду на перевиробництво дешевшає сталь, і ціни на неї в кращому випадку стабілізуються лише в другій половині 2019 року.

Водночас наступного року очікується зростання цін на зернові, але це станеться через поганий врожай в низці регіонів, і в тому числі в Україні. Єдина експортна культура, яка допоможе Україні наростити експортний виторг – кукурудза, попит на яку зростає.

Зате, на радість українців, м'ясо-молочні продукти навряд чи сильно дорожчатимуть, оскільки ціни на кормові культури, зокрема на кукурудзу, знижуються.

Нафта на початку 2019 року дорожчатиме через введення другого етапу санкцій проти Ірану і сезонного попиту. Однак багато країн-експортери тільки і чекають приводу, щоб наростити видобуток, тож досить скоро дефіцит буде покритий, і нафта знову опиниться в надлишку. Так що подорожчання нафти триватиме недовго. Після зимового піку вони знову почнуть поступово знижуватися. За такою ж траєкторією коливатимуться ціни на газ, пророкує НБУ.
Загалом інфляція цін на паливо в Україні повинна знизитися з 17,5 % річних на кінець 2018 року до 7,4 % на кінець 2019 року.

У НБУ вважають, що в таких умовах зростання ВВП знову забезпечуватиме в переважно високий споживчий попит, який підтримуватимуть зростання заробітних плат і зниження рівня безробіття.

Не тільки нам стане гірше

Щодо економічної ситуації за кордоном, в НБУ прогнозують підйом економіки США (через зростання доходів, скорочення податків і рекордно низького рівня безробіття). А ось в Європі зростання економіки поступово сповільнюватиметься, вважають в НБУ. Економічну активність стримуватимуть торгова війна з США і невирішеність питання з Brexit.

Незважаючи на санкції, економіка Росії наступного року демонструватиме відносне зростання. Передумовою для цього стануть зростаючі ціни на нафту. З цієї ж причини розвиватимуться економіки та інших нафтовидобувних країн. Але лідерами з економічного підйому стануть Китай та Індія, а також багато інших країн Азії, вважають в НБУ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів