Поділитись:

"Собор не вийшов об'єднавчим", – речник УПЦ на Волині

Неділя, 16 грудня 2018, 11:38
«Собор не вийшов об'єднавчим», – речник УПЦ на Волині

Об'єднавчий собор, який відбувся у Києві, не вийшов об'єднавчим.

Про це у мережі Facebook написав речник Української православної церкви "МП" на Волині Олег Точинський.

Вчора, 15 грудня, відбувся Об'єднавчий собор, на якому оголосили про створення нової Української помісної церкви, а також обрали голову

Тепер залишилася формальність – отримати з рук Патріарха Варфоломія документ, який засвідчує створення нової церковної структури.

Нова церква отримала назву УПАПЦ, тобто Українська Помісна Автокефальна Православна Церква. Це, на думку священнослужителя, добре, тому що не доведеться нікого позбавляти вже існуючої назви, а також в цій назві є все, про що так мріяли всі чающі.

Проте, зі слів Олега Точинського, назва не в усьому відповідає наповненню.

"Бо, якщо вірити останньому варіанту статуту УПАПЦ, який обпулікували на грецькому церковному ресурсі РОМФЕА, то обмеження на користь їхньої Церкви-матері все ж є... Наприклад:
1) Україськими парафіями в діаспорах будуть опікуватись не клірики УПАПЦ, а духовенство їхньої Церкви-Матері. Натомість, абсолютна більшість справді автокефалньих помісних Церков мають право на відкриття і опіку парафій за кордоном. А ще це означає, що всі створені колишньою УПЦ КП парафії за межами України, всі екзархати та інші форми існування за кордоном, автоматично передаються у відання їхньої Церкви-матері.
2) Архієрейський собор УПАПЦ має право лише на часткове внесення змін до статуту, остаточне ж трактування форми документу залишається за очільником церкви з центром у Стамбулі.
3) Ставропігії, які у майбутньому буде створено по Україні, залишаються повністю підконтрольними Фанару.
4) Миро отримується тільки у Стамбулі.
Хоча, я не надто знайомий зі статутами інших помісних Церков. Судячи зі стану справ у Елладській Церкві, то там напевно щось схоже. Також, посада очільника УПАПЦ не патріарша, а митрополича", – йдеться в дописі.

Окрім того, не відомо, чи буде УПАПЦ прийнята у сім'ю Автокефальних Помісних Церков.

"До цього часу представники більшості з них висловлювали свою підтримку Предстоятелю УПЦ – Блаженнішому Митрополиту Онуфрію, визнаючи його як єдиного канонічного предстоятеля в Україні. Кілька тижнів тому Синоди Польської і Сербської Церков заявили, що не визнають дій патріарха Варфоломія в Україні. Сьогодні ж на офіційному сайті Болгарської Православної Церкви з'явилась заява одного з офіційних представників, в якій він каже, що в їхньому розумінні (БПЦ) сьгоднішній так званий об'єднавчий собор – неканонічний. Думаю, що це тільки перші ластівки", – додав він.

"Собор не вийшов об'єднавчим. Українська Православна Церква, котра і донині залишається найбільшою в державі, залишилась осторонь процесу. Крім двох єпископів – митрополитів Симеона і Олександра, в заході ніхто участі не взяв. Я не виключаю, що пізніше можуть з'явитись бажаючі долучитись до процесу. Хоча, можливо, помиляюсь. По суті, насправді було реалізовано той сами естонський сценарій", – вважає Точинський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Переконати жирафа, що він страус", – УПЦ про заяви Київського патріархату на Волині

 

Надрукувати
мітки:
коментарів